Een (fijne) jaarwisseling met vuurwerk

 

Vuurwerk kent zijn oorsprong in China. Eeuwenlang staken zij het af om boze geesten te verdrijven. Traditiegetrouw steken we in Nederland ook al eeuwen vuurwerk af. Dit om de vrijheid te vieren of om boze geesten te verjagen met o.a. carbid, en later tijdens de jaarwisseling. Zo werd er in de 15e eeuw al vuurwerk afgestoken. Dit zoals tijdens de feestelijkheden op de Dam in 1648 (Vrede van Münster). Tegenwoordig vinden we het vooral mooi en leuk. Vuurwerk hoort voor veel mensen bij oud en nieuw, net zoals oliebollen of een borrel. Maar hoe zit dat nu eigenlijk echt, vuurwerk en onze gezondheid. Laten we voorop stellen dat wij niet voor een verbod pleiten, maar wel de mogelijke schadelijke effecten van vuurwerk op onze gezondheid belichten. Het blijft een risicovol onderwerp om te bespreken, de voor en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar. Wees vooral voorzichtig met vuurwerk. Let goed op jezelf en je omgeving, voorkom ongelukken tijdens het afsteken van vuurwerk. En zorg binnenshuis goed voor je longen met een luchtreiniger van Progenion.

Hoe schadelijk is vuurwerk

Van sterretjes, rotjes, pijlen, sierpotten tot professioneel vuurwerk. We hebben allemaal wel een keer wat vuurwerk afgestoken of naar vuurwerk gekeken. Maar weten we wel wat we de lucht inschieten qua schadelijke stoffen?. Voor mensen met een luchtwegaandoening zoals b.v. astma of COPD is het raadzaam om een luchtreiniger in huis te halen. Want de schadelijke stoffen uit vuurwerk komen via naden en kieren gewoon onze woningen binnen. Dit idem aan houtrook. Of we het nu willen horen of niet, vuurwerk veroorzaakt nu eenmaal vervuiling. Tijdens de jaarwisseling komt er veel fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en ons drinkwater. Een van die metalen is koper, en 18% van het koper in ons drinkwater is afkomstig uit vuurwerk. En de restanten zoals karton, plastic en metaal verdwijnen in onze omgeving.

Wat zijn de bestanddelen van knal en siervuurwerk?

Tijdens het afsteken van vuurwerk komt er allerlei fijnstof in de lucht. Deze lucht inademen is schadelijk voor onze gezondheid en de natuur. Vuurwerk bestaat uit diverse bestanddelen welke niet door de natuur afgebroken kunnen worden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerk De aanwezige chemische stoffen zijn schadelijk voor onze gezondheid, en onze natuur. Illegaal vuurwerk is niet alleen gevaarlijker daar het zwaarder is, maar het bevat dus ook meer schadelijke stoffen zoals b.v. cadmium en perchloraat. Maar ook de relatief lichte knetterballen zijn niet zo onschuldig zoals je misschien denkt. Deze spatten uit elkaar en zodoende komt het fijnstof evenals het plastic overal in onze omgeving terecht. Zelfs de relatief onschuldige sterretjes geven tijdens de verbranding fijnstof af, en daarnaast kan het vuur of metalen staafje voor brandwonden zorgen. Probeer na het afsteken van het vuurwerk, zo snel mogelijk alle restanten daar waar nodig te blussen en meteen op te ruimen. Zo voorkom je overlast door zwerfafval afkomstig van vuurwerk. En niet geheel onbelangrijk dat kinderen niet met de restanten gaan stunten.

 

Een fijnstof cocktail

Tijdens de jaarwisseling komen niet alleen de kruitdampen en het fijnstof onze woningen binnen. Waarschijnlijk hebben we ook nog oliebollen gebakken of heerlijk gegourmet. Allemaal geuren die in onze kleding, gordijnen en meubels trekken. Naast dat het niet naar bloemetjes ruikt kan het ook nog eens nadelig van invloed zijn op onze gezondheid. Tijdens het oliebollen bakken komen er diverse stoffen en dampen vrij welke niet goed voor de gezondheid zijn. Afzuigkap aan, ramen op een kier, en ventileren met een luchtreiniger is het advies.  Met een Progenion luchtreiniger bent u deze nare geurtjes en schadelijke fijnstof de baas. De PR-950S-UV is één van de meest innovatieve luchtreinigers uit het assortiment van Progenion. Deze veelzijdige luchtreiniger zuivert de lucht optimaal via een combinatie van geavanceerde luchtreinigingstechnieken die ook worden gebruikt in ziekenhuizen en de ruimtevaart. Deze luchtreiniger beschikt daarnaast ook over het alom geprezen HEPA filter. Een UV-C lamp is aanwezig om virussen en bacteriën in de lucht te neutraliseren. Het carbonfilter haalt nare geurtjes uit de lucht. Met een Progenion luchtreiniger voor gezonde lucht tijdens en na de feestdagen!

 

Progenion luchtreinigers, gezonde lucht voor nu en in het nieuwe jaar!