Waarom is een ionisator belangrijk?

Elke minuut adem je ongeveer twaalf tot vijftien keer in en uit. Tijdens het inademen stroomt de lucht via je neus en mond door je luchtwegen naar je longen. Schone en zuivere lucht is van levensbelang. Onderzoeken hebben aangetoond dat zich binnenshuis veel schadelijke stoffen bevinden, zoals fijnstof en ultrafijnstof.

Fijnstof omvat alle zwevende deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer (0,001 centimeter). Je ademt ze gemakkelijk in. Hoe kleiner het deeltje, hoe gevaarlijker het kan zijn voor je gezondheid. Met name deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer kunnen diep in je luchtwegen en longen terechtkomen en zorgen voor hart-, vaat- en longaandoeningen. Jonge kinderen, ouderen en mensen met luchtwegproblemen zijn daar het gevoeligst voor. Fijnstof komt vrij bij alledaagse bezigheden. Zo wijst onderzoek uit dat bij het braden van vlees en het wokken van groenten op hoge temperatuur de meeste fijnstof vrijkomt. Ongeveer 90 procent van de tijd breng je binnenshuis door. Daarom is het verstandig om de lucht te zuiveren van deze schadelijke stoffen.

Luchtreinigers van Progenion filteren deze schadelijke stoffen. Dankzij ionisatietechniek worden negatieve ionen aan de lucht toegevoegd. Hierdoor wordt de lucht zuiverder en gezonder om in te ademen. Bovendien hebben negatieve ionen een positief effect op je gezondheid. Je voelt je prettiger en helderder!

Een ionisator creëert negatieve ionen

Negatieve ionen zijn elektrisch geladen deeltjes in de lucht die ervoor zorgen dat de lucht gezuiverd wordt van ongezonde stoffen die we inademen en die een negatieve invloed hebben op ons psychologische systeem. Negatieve ionen zijn geurloze, smaakloze en onzichtbare moleculen die we inademen op bepaalde relatief vochtige plekken, zoals bossen, stranden, watervallen en bergen. Deze lucht zit vol met biljoenen negatieve ionen. Na een onweersstorm voelen we ons vaak helder en opgefrist. Dit komt omdat triljoenen negatieve ionen geactiveerd zijn en ons een gevoel van veel positieve energie geven.

Ionen in het algemeen
Ionen zijn moleculen die een elektrische lading hebben gekregen of afgestoten. Ze worden door de natuur gecreëerd wanneer moleculen afbreken door middel van zonlicht, straling, bewegende lucht en water. Je hebt dit gevoel misschien wel eens meegemaakt wanneer je over het strand loopt of onder een waterval staat. Dat opgefriste gevoel komt door de negatieve ionen die in dit soort gebieden in overvloed door ons luchtruim zweven. Deze komen in de natuur veel meer voor dan in een huis of kantoorruimte. Negatieve ionen komen, zoals gezegd, vaak voor bij onweersbuien in de lente. Deze worden geactiveerd door de elektriciteit die van een
Veel mensen voelen zich vaak beter na een onweersbui. “Ze voelen zich minder zwaarmoedig,” zegt onderzoeker Michael Terman, PhD, van de Universiteit van Columbia in New York. Hij heeft een onderzoek gedaan naar de reacties van mensen met een depressie op negatieve ionen. Negatieve ionen verlichten de depressie en werken net als antidepressiva, maar zonder bijwerkingen.bliksemschicht afkomt.

Hoe maakt een ionisator de lucht schoon?

Eigenlijk hebben alle deeltjes in de lucht een positieve of negatieve lading. Negatieve ionen en stofdeeltjes trekken elkaar aan. Als er een hoge concentratie negatieve ionen in de lucht zit, zullen zij andere stofdeeltjes aantrekken. Dit zorgt ervoor dat het positief geladen stofdeeltje zwaar wordt en naar beneden valt. Dit proces zorgt ervoor dat wij als mensen minder schadelijke stofdeeltjes inademen. Het proces voorkomt dus ademhalingsproblemen en gezondheidsproblemen. Het deeltje dat naar beneden is gevallen, wordt normaliter opgeruimd zodra we stofzuigen of afstoffen. Mocht door het stofzuigen toch nog een of meerdere deeltjes in de lucht gaan vliegen, dan zullen ze opnieuw geladen worden door negatieve ionen en vervolgens weer op de grond vallen.

In de natuur zorgen zonlicht, bliksem, golven van de zee en watervallen voor negatieve ionen. In bedrijven zijn het vaak de ionisatoren die dit proces overnemen.

Welk effect hebben ionen op de mens?

Biowetenschappers hebben aangetoond dat negatieve zuurstofionen uit onze ingeademde lucht heel belangrijk zijn voor de stofwisseling. Het lichaam verbrandt met behulp van zuurstof voedingsbestanddelen zoals vet, koolhydraten en eiwitten tot kooldioxide en water. Doordat het inademen van geïoniseerde lucht de concentratie zuurstof in het bloed verhoogt, werken de afzonderlijke organen en de celstofwisseling beter. Zuurstof is echter alleen biologisch actief wanneer deze negatief geladen is.

Elektrisch geladen kunststof oppervlakken, huisstof en elektrische apparatuur zijn grote ionenvernietigers. Een tekort aan negatieve zuurstofionen leidt bij veel mensen tot gevoelens van nervositeit, depressiviteit of vermoeidheid, evenals tot gestoorde nachtrust of een lagere psychische of fysieke weerstand. Het beperken van deze ionenvernietigers en goed luchten is een goede manier om de lucht gezond te houden.

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het verrijken van de lucht met negatieve ionen een positief effect heeft op de mens. Zo blijkt dat de weerstand wordt versterkt, het concentratievermogen vergroot en de levensvreugde verbeterd. Bij een verstoorde ionenverhouding – als de lucht te veel positieve zuurstofionen bevat, bijvoorbeeld bij een weersomslag – krijgen mensen meer last van ongemakken en ‘zich niet lekker voelen’. Klachten zijn onder meer een droge keel, verstopte neus, grieperig gevoel, vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, enzovoort.

Wat doen negatieve ionen?

Alle deeltjes in de lucht hebben een positieve of negatieve lading. Negatieve ionen hebben de eigenschap stofdeeltjes aan te trekken. Dit zorgt ervoor dat het positief geladen stofdeeltje zwaar wordt en naar beneden valt. Het proces zorgt dus voor schonere lucht en voorkomt ook ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Het deeltje dat naar beneden valt, wordt eenvoudig verwijderd bij het stofzuigen. Mochten er bij het stofzuigen weer deeltjes in de lucht komen, worden deze opnieuw geladen door negatieve ionen en herhaalt het proces zich.

Waarom een luchtreiniger met ionisator?

Onze omgeving raakt steeds drukker bevolkt en dus vervuild. Meer en meer krijgen mensen aandoeningen aan de luchtwegen en is frisse, zuivere lucht geen vanzelfsprekendheid meer. Ionisatoren zijn een effectieve en veilige oplossing. In stedelijke omgevingen, maar ook bij drukke (snel)wegen en industrieterreinen, bieden deze een uitkomst. Maar ook voor mensen die landelijk wonen of bij parken, waar veel pollen en stuifmeel rondzweven, zijn luchtreinigers met ionisatietechniek of luchtbevochtigers met ionisator een uitkomst voor mensen met hooikoorts of allergische aandoeningen.

Voordelen extra negatieve ionen in de lucht

Het vergroten van de hoeveelheid negatieve ionen aan de lucht heeft diverse voordelen:

  • de lucht binnenshuis wordt schoner en dus gezonder,
  • de weerstand van het lichaam wordt groter,
  • minder allergieën door inhalatie van stof en andere allergenen,
  • minder problemen door angst en depressie,
  • minder ziekte.
ionisator
ionisator

Ionisator

Optimaal kunnen functioneren dankzij een ionisator.

Hoe schoon uw huis ook lijkt en hoe vaak u ook stofzuigt, er blijven altijd micron kleine stofjes in de lucht zweven. Daarom is ionisatie belangrijk, ook als het om bacteriën gaat in de atmosfeer. Door het ioniseren met negatief geladen ionen wordt de lucht gezuiverd en kunt u makkelijker zuurstof opnemen. Ademhalen wordt makkelijker omdat er minder histamine vrijkomt in de luchtwegen. Deze lichaamseigen stof is onderdeel van het afweersysteem van ons lichaam. Histamine veroorzaakt hoesten hetgeen een beschermingsreactie is. Hoe schoner de lucht, hoe minder hoesten. Doordat luchtreinigers met ionisator op een effectieve manier pollen, fijnstof en huisstofmijt neutraliseren is deze techniek voor mensen hooikoorts of andere allergieën een uitkomst. Vrij en makkelijk ademen is weer mogelijk.

Nare geurtjes verdwijnen met een ionisator

Tijdens het ionisatieproces wordt de lucht door de luchtreiniger van Progenion gefilterd om vervuiling en schadelijke stoffen te bestrijden. Dit omvat bijvoorbeeld huisstofmijt en pollen, maar ook vieze tabaksrook of nare geurtjes van huisdieren. Door het ioniseren in combinatie met de luchtreiniger ontstaat er permanent schone en zuivere lucht in uw woonkamer, slaapkamer, kantoor, maar ook in de kelder of hobbyruimte.

Wat is het effect van een ionisator op allergieën?

Dankzij een ionisator daalt de hoeveelheid allergenen in een ruimte, evenals de allergene eigenschappen van de deeltjes in de lucht. Heb jij last van een allergie? Dan weet je hoe vervelend een allergische reactie kan zijn. Ongeveer één op de vier Nederlanders heeft een allergie. Daarbij reageert het immuunsysteem overdreven op voedingsstoffen, planten of dieren.

Een allergische reactie kan zich op allerlei manieren uiten, van een dichtgesnoerde keel door een pinda tot die bekende irritante jeuk als gevolg van hooikoorts. Al met al belemmert een allergie je bij het meedoen aan het dagelijks leven. Onderzoek toont bovendien aan dat een allergie zoals hooikoorts steeds vaker leidt tot verzuim door de chronische klachten die ook na het pollenseizoen aanhouden.

Luchtreinigers van Progenion lossen deze problemen op! De apparaten halen de allergenen namelijk uit de lucht, waardoor de effecten van een allergie flink worden verminderd. Onze luchtzuiveraars zijn allemaal uitgerust met een ionisator. Dankzij deze ionisatiefunctie wordt de lucht in een ruimte gezuiverd.

Negatieve ionen hechten zich aan de vervelende stofdeeltjes in de lucht die jouw allergische reactie veroorzaken. Als gevolg van het vasthechten wordt de stof zwaarder en zakt het naar beneden. Op deze manier worden de schadelijke stofdeeltjes uit de lucht gehaald. De deeltjes hebben dus geen kans om jouw oren, ogen, neus of mond te bereiken.

Weg met de irritaties in de keel, oren en ogen. Met een luchtzuiveraar van Progenion kun je weer volop genieten van je dag! Benieuwd welke luchtreinigers geschikt zijn bij allergieën? Ga dan naar onze pagina ‘Luchtreinigers tegen allergieën’.

Hoe zorg ik voor optimaal effect van mijn ionisator?

Natuurlijk wil je dat jouw Progenion ionisator optimaal functioneert. Zorg ervoor dat de ruimte waarin het apparaat staat goed geventileerd is. Een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent zijn sterk aan te bevelen. Progenion biedt tevens efficiënt werkende ioniserende luchtbevochtigers.

Voor elke situatie heeft Progenion een goede oplossing. Ons uitgebreide assortiment ionisatoren biedt keuze uit meerdere modellen die in iedere omgeving ingezet kunnen worden. Natuurlijk voor de huiskamer of slaapkamer, maar denk ook aan kantooromgevingen, een praktijkruimte of de bestuurskamer van de sportvereniging.

Liefhebbers van vogels gebruiken Progenion luchtreinigers om stofdeeltjes en virussen aan te pakken. Daarnaast zijn er modellen voor in de auto of caravan. Ook voor locaties met veel bezoekers heeft Progenion de juiste luchtreinigers. Kortom, wij bieden altijd een passende oplossing voor iedere situatie.