Waarom is een ionisator belangrijk?

Elke minuut adem je ongeveer twaalf tot vijftien keer in en uit. Tijdens het inademen stroomt de lucht via je neus en mond door je luchtwegen naar je longen. Schone en zuivere lucht is van levensbelang. Onderzoeken hebben aangetoond dat zich binnenshuis veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof en ultrafijnstof bevinden.
Fijnstof zijn alle zwevende deeltjes in de lucht, kleiner dan 10 micrometer (0,001 centimeter). Je ademt ze gemakkelijk in. Hoe kleiner het deeltje, hoe gevaarlijker het kan zijn voor je gezondheid. Met name deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer kunnen diep in je luchtwegen en longen terechtkomen en zorgen voor hart-, vaat- en longaandoeningen. Jonge kinderen, ouderen en mensen met luchtwegproblemen zijn daar het gevoeligst voor. Fijnstof komt vrij bij alledaagse bezigheden. Zo wijst onderzoek uit dat bij het braden van vlees en het wokken van groenten op hoge temperatuur de meeste fijnstof vrijkomt. Ongeveer 90 procent van de tijd breng je binnenshuis door. Daarom is het verstandig om de lucht te zuiveren van deze schadelijke stoffen. Luchtreinigers van Progenion filteren deze schadelijke stoffen. Dankzij ionisatietechniek worden negatieve ionen aan de lucht toegevoegd. Hierdoor wordt de lucht zuiverder en gezonder om in te ademen. Bovendien hebben negatieve ionen een positief effect op je gezondheid. Je voelt je prettiger en helderder!

Een ionisator creëert negatieve ionen.

Negatieve ionen zijn elektrisch geladen deeltjes in de lucht die er voor zorgen dat de lucht gezuiverd wordt van ongezonde stoffen die we inademen en welke een negatieve invloed hebben op ons psychologische systeem. Negatieve ionen zijn geurloos, smaakloos en onzichtbare moleculen die we inademen op bepaalde relatief vochtige plekken. Voorbeelden hiervan zijn; bossen, stranden, watervallen en bergen. Deze lucht zit vol met biljoenen negatieve ionen.  Na een onweersstorm voelen we ons vaak helder en opgefrist. Dit komt omdat triljoenen negatieve ionen geactiveerd zijn en ons een gevoel van veel positieve energie geven.

Ionen in het algemeen.
Ionen zijn moleculen die een elektrische lading hebben gekregen of af hebben gestoten. Ze worden door de natuur gecreëerd zodra moleculen afbreken door middel van zonlicht, radiatie, bewegende lucht en water. Je zal het gevoel wel eens hebben meegemaakt zodra je over het strand loopt of onder een waterval door. Dat opgefriste gevoel komt door de negatieve ionen welke in dit soort gebieden in overvloed door ons luchtruim zweven. Deze komen in de natuur veel meer voor dan in een huis of kantoorruimte. Negatieve ionen komen zoals gezegd vaak voor bij onweersbuien in de lente. Deze worden geactiveerd door de elektriciteit welke van een bliksemschicht afkomen.

Veel mensen voelen zich vaak beter na een onweersbui. “Ze voelen minder zwaarmoedig.” Zegt onderzoeker Michael Terman, PhD, van de universiteit van Columbia in New York. Hij heeft een
onderzoek gedaan naar de reacties van mensen die een depressie hebben op negatieve ionen.
Negatieve ionen verlichten de depressie en werken net als anti-depressiva. Alleen zitten hier geen bijwerkingen aan.

Hoe maakt een ionisator de lucht schoon?

Eigenlijk hebben alle deeltjes in de lucht een positieve of negatieve lading. Negatieve ionen en stofdeeltjes trekken elkaar aan. Als er een hoge concentratie negatieve ionen in de lucht zit zullen zij andere stofdeeltjes aantrekken. Dit zorgt ervoor dat het positieve stofdeeltje zwaar wordt en naar beneden zal vallen. Dit proces zorgt ervoor dat wij als mensen minder schadelijke stofdeeltjes inademen. Het proces voorkomt dus dat wij moeilijkheden krijgen met ademhalen en gezondheidsproblemen voorkomt. Het deeltje dat naar beneden is gevallen wordt normaliter opgeruimd zodra we gaan stofzuigen of afstoffen. Mocht door het stofzuigen toch nog een of meerdere deeltjes in de lucht gaan vliegen dan zullen ze opnieuw geladen worden door negatieve ionen en vervolgens weer op de grond vallen.
In de natuur zorgt zonlicht, bliksem, golven van de zee of watervallen voor negatieve ionen. In bedrijven zijn dit vaak de ionisatoren die dit proces overnemen.

Welk effect hebben ionen op de mens?

Biowetenschappers hebben aangetoond dat negatieve zuurstofionen uit onze ingeademde lucht heel belangrijk zijn voor de stofwisseling. Het lichaam verbrandt met behulp van zuurstof voedingsbestanddelen zoals vet, koolhydraten en eiwitten tot kooldioxide en water. Doordat het inademen van geïoniseerde lucht de concentratie zuurstof in het bloed verhoogt, werken de afzonderlijke organen en de celstofwisseling beter.
Zuurstof is echter alleen biologisch actief, wanneer deze negatief geladen is.

Elektrisch geladen kunststof oppervlakten, huisstof en elektrische apparatuur zijn grote ionen-vernietigers. Een tekort aan negatieve zuurstofionen leidt bij veel mensen tot gevoelens van nervositeit, depressiviteit of vermoeidheid, evenals tot gestoorde nachtrust of een lagere psychische of fysieke weerstand. Het beperken van deze ionen-vernietigers en goed luchten is een goede manier op de lucht gezond te houden.
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het verrijken van de lucht met negatieve ionen een positief effect heeft op de mens. Zo blijken de weerstand versterkt, het concentratievermogen vergroot en de levensvreugde verbeterd.
Bij een verstoorde ionenverhouding – als de lucht te veel positieve zuurstofionen bevat, bijvoorbeeld bij een weersomslag – krijgen mensen meer last van ongemakken en ‘zich niet lekker voelen’. Klachten zijn onder meer een droge keel, verstopte neus, grieperig gevoel, vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, enzovoort.

Schema: verband ionenconcentratie en welbevinden:
 • Tot 50 ionen / cm3 leiden tot fysiologische verstoringen
 • 1.000-2.000 ionen/cm3 zijn onmisbaar voor een gezonde omgeving
 • 5.000-50.000 ionen/cm3 verbeteren de afweer en weerstand
 • 50.000-100.000 ionen/cm3 doden bacteriën en reduceren infectiehaarden
 • 100.000-500.000 ionen/cm3 stimuleren het genezingsproces van het lichaam

In de vrije natuur bevinden zich afhankelijk van plaats, tijdstip en weer in een enkele cm3 0 tot 50.000 positieve en negatieve zuurstofionen. Er is een overschot aan negatieve zuurstofionen, omdat de verhouding tussen positieve en negatieve ionen altijd 1 : 1,4 is.

Het aantal negatieve ionen per cm3 op verschillende plaatsen bedraagt op/in:

 • Waterval en bos: 50.000 per cm3
 • Bergen en zee: 5.000 per cm3
 • Stadsrand, weide, veld: 700-1.500 per cm3
 • Stadspark: 400-600 per cm3
 • Trottoir: 100-200 per cm3
 • Woning in binnenstad: 40-50 per cm3
 • Gesloten kantoor met airco: 0-25 per cm3
Voordelen extra negatieve ionen in de lucht

Het vergroten van de hoeveelheid negatieve ionen aan de lucht heeft diverse voordelen:

 • de lucht binnenshuis wordt schoner en dus gezonder,
 • de weerstand van het lichaam wordt groter,
 • minder allergieën door inhalatie van stof en andere allergenen,
 • minder problemen door angst en depressie,
 • minder ziekte.
ionisator

De invloed op serotonine.

Positieve ionen, die massaal aangetroffen worden op de meeste (werk)plekken zorgen voor een overproductie van serotonine. Serotonine is een stof die invloed heeft op onze gemoedstoestand. Een overproductie van serotonine kan zorgen voor hyperactiviteit, angsten en in sommige gevallen ook depressies. Een Frans onderzoeker heeft vastgesteld dat de overproductie van serotonine kan zorgen voor slapeloosheid en nachtmerries. Nadat bij verschillende testpersonen een ionisator was geplaatst, bleek dat het overgrote deel van de patiënten minder slaapproblemen had en nachtmerries afnemen.

Wat doen negatieve ionen.

Alle deeltjes in de lucht een positieve of negatieve lading. Negatieve ionen hebben de eigenschap stofdeeltjes aan te trekken. Dit zorgt ervoor dat het positieve stofdeeltje zwaar wordt en naar beneden valt. Het proces zorgt dus voor schonere lucht en voorkomt ook moeilijkheden met ademhalen en gezondheidsproblemen voorkomt. Het deeltje dat naar beneden valt wordt eenvoudig verwijderd bij het stofzuigen. Mochten er bij het stofzuigen weer deeltjes in de atmosfeer komen, worden deze opnieuw geladen door negatieve ionen en herhaalt het proces zich.

Waarom een luchtreiniger met ionisator.

Onze omgeving raakt steeds drukker bevolkt en dus vervuild. Meer en meer krijgen mensen aandoeningen van luchtwegen en is frisse, zuivere lucht geen vanzelfsprekendheid meer. Ionisatoren zijn een effectieve en veilige oplossing. In stedelijke omgevingen, maar ook bij drukke (snel) wegen en industrieterreinen bieden deze uitkomst. Maar ook voor mensen die landelijk wonen of bij parken. Daar immers zweven veel pollen en stuifmeel rond. Ook hier zijn luchtreinigers met ionisatie-techniek of onze luchtbevochtigers met ionisator een uitkomst voor mensen met verschijnselen van hooikoorts of allergische aandoeningen.

Optimaal kunnen functioneren dankzij een ionisator.

Hoe schoon uw huis ook lijkt en hoe vaak u ook stofzuigt, er blijven altijd micron kleine stofjes in de lucht zweven. Daarom is ionisatie belangrijk, ook als het om bacteriën gaat in de atmosfeer. Door het ioniseren met negatief geladen ionen wordt de lucht gezuiverd en kunt u makkelijker zuurstof opnemen. Ademhalen wordt makkelijker omdat er minder histamine vrijkomt in de luchtwegen. Deze lichaamseigen stof is onderdeel van het afweersysteem van ons lichaam. Histamine veroorzaakt hoesten hetgeen een beschermingsreactie is. Hoe schoner de lucht, hoe minder hoesten. Doordat luchtreinigers met ionisator op een effectieve manier pollen, fijnstof en huisstofmijt neutraliseren is deze techniek voor mensen hooikoorts of andere allergieën een uitkomst. Vrij en makkelijk ademen is weer mogelijk.

Het ionisatieproces in detail.

Een Progenion ionisator luchtreiniger verspreidt elektronen in de ruimte. In het apparaat wordt een negatieve hoogspanning op een naald gezet. De ionisator brengt maar liefst 20.000 tot 200.000 ionen per seconde in de atmosfeer. De elektronen springen van de naald en verbinden zich aan de zuurstofmoleculen; ook die met stof, ziektekiemen en bacteriën etc.. De geladen zuurstofmoleculen hechten zich dan aan schadelijke (positief geladen) stofdeeltjes in de lucht en neutraliseren deze. Dat kunnen tabaksrook, pollen, en schimmels zijn, maar ook schadelijke gassen zoals formaldehyde, zwaveldioxide en koolwaterstofverbindingen. Met kunstmatige ionisatie creëert u dus een herstel van de natuurlijke concentratie van negatieve ionen. Het voltage op de naald is hoog, maar het vermogen laag. Het proces is dan ook volledig veilig.

Nare geurtjes verdwijnen met een ionisator.

Tijdens het ionisatie-proces wordt door de luchtreiniger van Progenion dus de lucht gefilterd om vervuiling en schadelijke stoffen te bestrijden. Dat kunnen bijvoorbeeld huisstofmijt en pollen zijn. Maar ook vieze tabaksrook of nare geurtjes van uw huisdier verdwijnen. Door het ioniseren in combinatie met de luchtreiniger ontstaat permanent schone en zuivere lucht. In uw woonkamer, slaapkamer, kantoor. Maar ook in de kelder of hobbyruimte.

Wat is het effect van een ionisator op allergieën?

Dankzij een ionisator daalt de hoeveelheid allergenen in een ruimte. Dat geldt ook voor het aantal allergene eigenschappen van de deeltjes in de lucht. Heb jij last van een allergie? Dan weet je hoe vervelend een allergische reactie kan zijn. Ongeveer een op de vier Nederlanders heeft een allergie. Daarbij reageert het immuunsysteem overdreven op voedingsstoffen, planten of dieren.
Een allergische reactie kan zich op allerlei manier uiten. Van een dichtgesnoerde keel door een pinda, tot die bekende irritante jeuk als gevolg van hooikoorts. Al met al belemmert een allergie je bij het meedoen aan het dagelijks leven. Onderzoekt toont bovendien aan dat een allergie als hooikoorts steeds vaker leidt tot verzuim, door de chronische klachten die ook aanhouden na het pollenseizoen.
Luchtreinigers van Progenion lossen de problemen op! De apparaten halen de allergenen namelijk uit de lucht, waardoor de effecten van een allergie flink worden verminderd. Onze luchtzuiveraars zijn allemaal uitgerust met een ionisator. Dankzij deze ionisatiefunctie wordt de lucht in een ruimte gezuiverd.
Negatieve ionen kleven zich vast aan de vervelende stofdeeltjes in de lucht, die jouw allergische reactie veroorzaken. Als gevolg van het vastkleven wordt de stof zwaarder en zakt het naar beneden. Op deze manier worden de schadelijke stofdeeltjes uit de lucht gehaald. De deeltjes hebben dus geen kans om jouw oren, ogen, neus of mond te bereiken.
Weg met de irritaties in de keel, oren en ogen. Met een luchtzuiveraar van Progenion kan je weer volop genieten van je dag! Benieuwd welke luchtreinigers geschikt zijn bij allergieën? Ga dan naar onze pagina ‘Luchtreinigers tegen allergieën’.

Hoe zorg ik voor optimaal effect van mijn ionisator?

Natuurlijk wil je dat jouw Progenion luchtzuiveraar met ionisator optimaal functioneert. Zorg ervoor dat de ruimte waarin het apparaat staat goed is geventileerd. Een omgevingstemperatuur van 20 graden Celcius en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent zijn sterk aan te bevelen. Progenion biedt tevens efficiënt werkende luchtbevochtigers
Voor elke situatie heeft Progenion een goede oplossing. Ons uitgebreide assortiment ionisatoren biedt keuze uit meerdere modellen die in iedere omgeving ingezet kunnen worden. Natuurlijk voor de huiskamer of slaapkamer. Maar denk ook aan kantooromgevingen, een praktijkruimte of de bestuurskamer van de sportvereniging.
Liefhebbers van vogels zetten Progenion luchtreinigers in om stofdeeltjes en virussen aan te pakken. Daarnaast zijn er modellen voor in de auto of caravan.
Ook voor locaties met veel bezoekers heeft Progenion de juiste luchtreinigers. Kortom, wij bieden altijd een passende oplossing voor iedere situatie.

Wikipedia
Nog meer weten over een ionisator lees ook eens op wikipedia