Progenion Luchtbevochtigers

luchtbevochtiger-pr802-warme-koude-bevochtiger
Luchtbevochtiger zilver PR-802UV
luchtbevochtiger-met-uvc-model-pr110uv

Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in een enkele kamer of een heel gebouw verhoogt. Thuis worden luchtbevochtigers vaak gebruikt om een enkele kamer te bevochtigen. Luchtbevochtigers voor een compleet huis of gebouw worden aangesloten op het HVAC-systeem van het gebouw. HVAC is een Engelse afkorting die staat voor heating, ventilation en airconditioning. Met zo’n installatie kan het klimaat binnen een gebouw geregeld worden. Zoals de Engelse woorden al zeggen kan een HVAC-installatie de warmte, ventilatie en de airconditioning regelen.

Progenion voorziet in de eerstgenoemde behoefte; het bevochtigen van een enkele kamer. Bij ons heb je de keuze uit een ruim assortiment aan luchtbevochtigers voor elke geschikte binnenruimte, zowel in huis als op het kantoor. Van de woonkamer tot de slaapkamer, van de ontvangstruimte tot de vergaderzaal.

Waarom een luchtbevochtiger kopen?

Elke minuut adem je ongeveer twaalf tot vijftien keer in en uit. Tijdens het inademen stroomt de lucht via je neus en mond door je luchtwegen naar je longen. Schone en zuivere lucht is van levensbelang. Daarbij is het belangrijk dat de lucht ook niet te droog is.

Als de lucht in een ruimte namelijk wel te droog is, kunnen de longen minder zuurstof opnemen. Dat betekent dat er minder zuurstof beschikbaar is voor je lichaam. In droge lucht verdampt water snel. Dat werkt in de keel en longen ook zo. Door droge lucht droogt de keel uit, wat kan zorgen voor droge hoest of keelpijn.

Met een luchtbevochtiger van Progenion wordt de hoeveelheid vocht en de hoeveelheid lucht in een ruimte beter in balans gebracht. Hiermee adem je gezonde lucht in op je kantoor, in je slaapkamer of in je woonkamer en voorkom je gezondheidsklachten. Je blijft fit en hebt voldoende energie om alles uit de dag te halen!

Wie heeft het meest last van een lage luchtvochtigheid?

Het is voor iedereen van levensbelang om gezonde lucht in te ademen, dus iedereen heeft belang bij een optimale luchtvochtigheid. Uit onderzoek van het RIVM (https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609021071.pdf) blijkt echter dat bepaalde groepen extra kwetsbaar zijn als de lucht te droog is.

Vooral contactlensdragers en mensen met allergieën en huidklachten, kunnen last krijgen van bijvoorbeeld droge ogen en een droge huid, wanneer de luchtvochtigheid onder de 30 procent is. Bij een nog lagere relatieve luchtvochtigheid (vanaf 10 procent en lager) worden ook de slijmvliezen van de neus droger, wat de kans op een infectie aan de luchtwegen verhoogt. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe meer effecten kunnen optreden. De problemen zijn allemaal op te lossen met een effectieve luchtbevochtiger van Progenion.

luchtbevochtiger-met-aromavakje
luchtbevochtiger-met-hygrostaat-pr8202
luchtbevochtiger-met-aromaverdamper

Hoe weet ik of de lucht te droog is?

Sommige luchtbevochtigers van Progenion zijn uitgerust met een display, die de luchtvochtigheid in een ruimte aangeeft. Met de meetfunctie kan je op ieder moment de luchtvochtigheid meten in bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of badkamer. Je zal zien dat de luchtvochtigheid in de badkamer over het algemeen hoger is dan in andere ruimtes. Bij het doen van een meting is het van belang om te weten dat het apparaat ongeveer zestig minuten nodig heeft om te acclimatiseren en een objectieve meting te doen. De gemeten waarde kan ongeveer acht procent afwijken.

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

Progenion heeft een uitgebreid assortiment luchtbevochtigers. Voor elke ruimte en ieder doel vind je in onze webshop een geschikte luchtbevochtiger. Per luchtbevochtiger wordt uitgelegd hoe deze werkt en voor welk doel deze het meest geschikt is. Daarnaast worden alle luchtbevochtigers standaard geleverd met een handleiding en voorzien van duidelijk foto’s.

De apparaten werken als volgt: continu wordt een speciaal hiervoor bestemd element in de luchtbevochtiger met water besproeid. Een ventilator onttrekt droge lucht aan de ruimte. Door deze droge lucht langs het natte element te leiden, verdampt het water, waarna deze bevochtigde lucht vrijkomt in de ruimte. Daarbij wordt de lucht tegelijkertijd gereinigd: hierbij worden stof en geuren aan de lucht onttrokken.

Het ontwerp van de verdamper is gebaseerd op het principe dat de hoeveelheid vocht die lucht opneemt afhankelijk is van de temperatuur van die lucht. De verdamper zorgt zo voor de juiste vochtigheidsgraad. Dit proces gaat helemaal automatisch. Verdampers verbruiken weinig energie; alleen de ventilator en de rotatiemotor werken op elektriciteit. De reiniging van het water vindt plaats door UV-C, waardoor eventueel aanwezige bacteriën en virussen onschadelijk wordt gemaakt.

Voor elke luchtbevochtiger van Progenion geldt dat deze eenvoudig is in gebruik. Iedereen werkt er makkelijk mee! Je doet de stekker in het stopcontact, stelt de luchtvochtigheid in en voegt water en eventueel aromatische olie toe ( in een apart aromavakje). En dan is het tijd om te genieten!

Het kannetje kan je trouwens gewoon vullen met kraanwater. Dat mag kalkvrij water zijn, maar belangrijk is dat je er in ieder geval geen gedemineraliseerd water in doet. Dan wordt het water namelijk te zacht en werkt het apparaat niet.

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

Als het gaat om de luchtvochtigheid in een ruimte, dan gaat het eigenlijk om de relatieve luchtvochtigheid. De vraag is hoeveel waterdamp er in de lucht zit in verhouding tot hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. De temperatuur en de luchtdruk zijn factoren die invloed hebben op de luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid in een ruimte ligt tussen de 40 en 60 procent. Daarbij zijn er per ruimte kleine verschillen in wat precies de juiste luchtvochtigheid is:

  • In woon- en werkruimtes: 50 procent;
  • In bibliotheken / bij boeken(opslag): 40-50 procent;
  • Bij schilderijen: 45-55 procent;
  • Bij antiek: 45-50 procent.

Een bijzonder lage luchtvochtigheid vind je bijvoorbeeld in een vliegtuig. Het kan daar dalen tot onder de 5 procent, als gevolg van de koude buitenlucht (soms wel -50°C). Bij een hele hoge luchtvochtigheid, tegen de 100 procent, ontstaat mist. Dat zie je terug in druppels op koude oppervlakten, zoals ramen.

luchtreiniger-met-bevochtiger-9202uvs