hooikoorts-luchtreiniger-informatie

Luchtreinigers tegen hooikoorts

In Nederland heeft ongeveer een kwart van de bevolking last van allergieën, waaronder hooikoorts, een allergische reactie op pollen van bomen, grassen en onkruiden. Deze allergenen zijn voornamelijk aanwezig in het voorjaar, tussen maart en mei, en kunnen bij contact met de slijmvliezen van neus, ogen of longen leiden tot allergische reacties. De problemen kunnen verergerd zijn door onze schonere levensstijl en veranderde eetgewoonten, die meer bewerkt voedsel bevatten. Vooral kinderen in stedelijke gebieden zijn vatbaar, mogelijk door verminderde blootstelling aan ziekteverwekkers. Om de symptomen van hooikoorts te verminderen, biedt Progenion diverse luchtreinigers met HEPA-filters en/of een ionisator. Luchtreinigers met een HEPA-filter verwijderen een groot deel van de pollen uit de lucht en houden deze vast in het filter, terwijl ionisatoren negatieve ionen produceren die zich hechten aan pollen en andere allergenen. Dit proces zorgt ervoor dat deze deeltjes neerslaan en uit de lucht worden verwijderd.

Waar komt de naam hooikoorts vandaan?

De naam hooikoorts is in 1928 bedacht door de Engelse arts John Bostock. Hij zag dat de verschijnselen van deze kwaal, waarvan hij zelf veel last had, altijd opdoken in de hooitijd. Hij had neus- en oogklachten en voelde zich daarnaast vooral ook koortsig. De naam hooikoorts lag dus voor de hand. Toch heeft hooikoorts niets met hooi te maken. In de oud-Chinese geneeskunst stonden de allergische verschijnselen bekend als Bi Yuan. Die werd veroorzaakt door aanvallen van ‘windkoude’. Deze verminderde de weerstand en energie van de patiënt en ondermijnde zo de longenergie. Gevolg? Overgevoeligheid en irritaties als loopneuzen, traanogen en huiduitslag.

 

Wat gebeurt er bij hooikoorts precies?

Het medische woord voor hooikoorts is pollinose: overgevoeligheid voor stuifmeelkorrels of pollen. Deze voortplantingscellen van planten, bomen en grassen in de lucht zorgen voor een reactie in uw lichaam: dat gaat de antistof histamine aanmaken. Die lichaamsreactie op onschuldige stoffen leidt tot bloedvaten die zich verwijden en spieren van de luchtwegen die samentrekken. Gevolg daarvan? Opzwellende slijmvliezen en minder ‘ruimte’ in de luchtpijp om te ademen. Als hooikoortspatiënt kunt u contact met pollen proberen te voorkomen. Bijvoorbeeld door ramen en deuren te sluiten of uit de buurt te blijven van gebieden tijdens hooikoortsperiodes. Maar dit is natuurlijk geen makkelijke en prettige oplossing. Onze luchtreinigers geven in ieder geval thuis verademing.

hooikoorts-informatie
luchtreinigers-geschikt-bij-hooikoorts

Meerdere luchtreinigers en advies.

In het geval van hooikoorts of andere luchtweg allergieën is het raadzaam om 2 luchtreinigers aan te schaffen. Een luchtreiniger voor de woonkamer en een luchtreiniger voor de slaapkamer. Het verwijderen van pollen uit de woonkamer en slaapkamer zijn een belangrijke stap om de luchtkwaliteit te verbeteren. Nadat u de luchtreinigers heeft aangeschaft raden we u aan om overdag tijdens het gebruik van de luchtreinigers de ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatieroosters te gebruiken ( altijd minimaal ventileren). Plaats de luchtreinigers op minstens 50 CM hoogte en laat deze continue in werking op de laagste of middelste stand. Reinig uw beddengoed regelmatig en douche voor het slapen gaan. Droog uw kleding niet buiten tijdens het pollenseizoen om te voorkomen dat pollen zich ophopen op de kleding en de slaapkamer binnendringen.

Helpt een luchtreiniger tegen hooikoorts?

Ja, het gebruik van een luchtreiniger met een HEPA-filter en ionisator kan helpen bij het verminderen van de symptomen van hooikoorts. Het HEPA-filter helpt door stofdeeltjes en pollen uit de lucht te filteren. waarder er minder allergenen in de lucht aanwezig zijn. De ionisator produceert negatief geladen ionen die zich binden aan positief geladen allergenen, waardoor ze uit de lucht worden gevangen en neerdalen op de grond. Ook een luchtreiniger met UV-C kan worden gebruikt om allergenen uit de lucht te verwijderen. De UV-C straling vernietigt eiwitten en voedingsstoffen waarop de hooikoorts allergenen voeden, waardoor ze minder waarschijnlijk in de lucht voorkomen.