Grip op de hoeveelheid vocht in de lucht

Hebt u gezondheidsklachten door droge lucht? Neem grip op de ideale luchtvochtigheid: met luchtbevochtigers van Progenion. Door bijvoorbeeld cv en airco ontstaat makkelijk lucht met te weinig vocht. En dat leidt vaak tot muffe lucht, keelkriebels, hoest en geïrriteerde huid. Die lost u allemaal op met onze luchtbevochtigers. Bij luchtvochtigheid kennen we twee waardes: de absolute en de relatieve luchtvochtigheid. De absolute waarde zegt iets over de hoeveelheid water in een bepaalde hoeveelheid lucht. De relatieve luchtvochtigheid gaat over het aantal procenten waterdamp in de lucht. Een bijzonder lage luchtvochtigheid? Die vindt u bijvoorbeeld in een vliegtuig: minder dan 5%, vanwege de koude buitenlucht (soms wel -50°C). Bij een hele hoge luchtvochtigheid – 100% – ontstaat mist. U ziet dat terug in druppels op koude oppervlakten, zoals ramen.

Hoeveel vocht is er buiten en binnen?

Buiten wisselt de relatieve luchtvochtigheid van zo’n 20 tot 100%. In huis meestal van 40 tot 60%. In de badkamer is de relatieve luchtvochtigheid meestal het grootst. Ventileert u, dan verandert de luchtvochtigheid nogal. Dit hangt ook af van het weer, de luchtdruk en vooral de temperatuur (denk ook aan uw verwarming). Hoe warmer het is, hoe meer vocht de lucht kan opnemen. Daalt de temperatuur, dan ontstaan er druppels. De meeste mensen vinden een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60% het prettigst. U meet de luchtvochtigheid met een hygrometer. Wijkt de hoeveelheid vocht in de lucht af van het gemiddelde, dan ontstaan soms gezondheidsklachten. Er kunnen gezondheidsklachten ontstaan bij te lage luchtvochtigheid.

Ruimte/situatie Luchtvochtigheid Bij temperatuur

Woon- en werkruimtes 50% 19-24 °C
Bibliotheken 40-50% 22 °C
Bij schilderijen 45-55% 20 °C
Bij antiek 45-50% 20-24 °C
Bij boeken (opslag) 40-50% 15-20 °C

Of u zich prettig voelt hangt natuurlijk af van zowel temperatuur als het aantal procenten vochtigheid.

Wilt u de vochtigheid in uw omgeving aanpassen?
Voor uzelf of voor spullen de hoeveelheid vocht in de lucht aanpassen – dat kan op allerlei manieren. Zoals huis-, tuin- en keukenoplossingen uitproberen.
Of een luchtbevochtiger van Progenion aanschaffen.