Wat is lucht?

Lucht is een mengsel van gassen dat overal om ons heen is. Voor mensen en dieren is de aanwezigheid van zuurstof in de lucht van levensbelang. Lucht zie je niet en als het goed is ruik je het ook niet. Vieze lucht kan de gezondheid schaden. Bijvoorbeeld als deze smog, fijnstof, ziektekiemen, rook en roetdeeltjes of andere zaken bevat. Soms leidt vieze lucht tot direct merkbare klachten als geïrriteerde luchtwegen of tranende ogen. Maar vieze lucht kan ook tot klachten leiden die niet direct op de luchtkwaliteit zijn terug te voeren. Het dag in dag uit blootstaan aan verontreinigde lucht kan tot longklachten leiden. Aanwezige ziektekiemen verhogen de kans op ziektes en meeroken is op termijn schadelijk. Ademhalingsproblemen, ziektes als astma en allergische reacties worden veroorzaakt door of kunnen worden verergerd door het inademen van verontreinigde lucht. Een luchtreiniger met ionisator of luchtbevochtiger ionisator kan klachten verminderen of zelfs voorkomen, vaak al binnen enkele uren.

Schone lucht is van levensbelang

Mensen hebben schone lucht nodig om goed te functioneren. Per dag passeert zo’n tienduizend liter lucht onze longen. Het is daarom belangrijk dat de lucht die we inademen geen verontreinigingen bevat. In de lucht kunnen allerlei verontreinigingen zitten. Grote en kleine stofdeeltjes (fijnstof), ongewenste geurtjes, chemische stoffen en ziektekiemen.
Onder andere auto’s en fabrieken zijn bronnen van luchtverontreiniging. Maar ook planten (pollen) kunnen de buitenlucht verontreinigen. Binnenshuis zijn huisdieren, sigarettenrook en verwarmingsinstallaties bronnen van verontreinigingen met fijnstofdeeltjes. Ook vezels van kleding en meubels en huisstof zorgen voor luchtverontreiniging. Lucht in gebouwen kan gezuiverd worden met een luchtreiniger. Een luchtreiniger met ionisator filtert fijnstofdeeltjes en andere verontreinigingen uit de lucht en neutraliseert geurtjes en zorgt ervoor dat de lucht die u inademt schoon is. Er zijn ook luchtreinigers die actief ziektekiemen bestrijden, bijvoorbeeld met UV-C licht.

Tips voor het luchten van uw woonkamer en slaapkamer.

Woont u naast een drukke autoweg? Deze veroorzaken hoge concentraties aan fijnstof wat kan leiden tot gezondheidsklachten.
Naast het gebruik van een luchtreiniger raden we u aan ruimtes zoals, woonkamer en slaapkamer regelmatig goed te luchten. Tevens is het verstandig deze ruimtes
continue te ventileren. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot benauwdheid, vermoeidheid, migraine of verkoudheid.

We hebben voor u enkele tips op een rij gezet:

– Plaats een luchtreiniger
– Ventileer altijd (open luchtrooster)
– Open alle slaapkamer ramen minimaal 30 minuten
– Binnenshuis niet roken
– Zorg voor een juiste luchtvochtigheid
– Houd laminaat of vloerbedekking goed schoon
– Zet indien mogelijk altijd de mechanische ventilatie aan
– Ventileer extra bij het koken

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een luchtreiniger voor uw slaapkamer.
Let op het aantal vierkante meters (zorg voor een bijpassende luchtreiniger)
Plaats de luchtreiniger altijd zo ver mogelijk van u vandaan.
Kies bij voorkeur voor een HEPA-luchtreiniger.
Kies voor een ozonvrije luchtreiniger. (alleen op uw slaapkamer)
Plaats de luchtreiniger op minimale hoogte van 40cm.
Reinig de binnen en buitenkant van de luchtreiniger minimaal 1 keer per week.
Vervang tijdig de filters.

Ventileer altijd!
Het beste kunt u 24 uur per dag ventileren. Mocht u nog vragen hebben over ventilatie of over het gebruik van luchtreinigers in uw woning.
Neem dan contact op met onze klantenservice we staan u graag te woord.