Hoe werkt ozon?

Ozon is een gas en werkt door middel van oxidatie. Eigenlijk is ozon een superoxide dat bestaat uit drie zuurstofatomen. Deze breekt de vervuiler af en zorgt dat stank en onaangename geuren direct verdwijnen. Het ozonmolecuul wil namelijk graag zijn extra zuurstofatoom kwijt. Het extra zuurstofatoom reageert daarom met de organische verbindingen in het afgas als geur en vet. Na de reactie blijft er enkel zuiver zuurstof over, wat is weer te geven als O3 -> O2 + O.
De overtollige ozon, die niet reageert met het afgas, gaat na verloop van tijd (+/- 15 tot 20 minuten ) vanzelf over tot zuurstof. Behandeling met ozon is derhalve een zeer schone techniek.
Met ozon verwijdert u niet alleen efficiënt nare geuren, maar meer nog: u krijgt uw woon- of werkomgeving weer zo fris en zuurstofrijk als in de natuur.

GEUR- en STANKBESTRIJDING, DESINFECTEREN & STERILISEREN

Een effectieve methode van luchtbehandeling is het toepassen van de ozontechniek. De ozon neemt de geur daadwerkelijk weg en doet dat snel, effectief en op milieuvriendelijke wijze. Ozon pakt  vervelende of onaangename geuren bij de bron aan. Dit kan alleen door de bron te vernietigen en rottende stoffen, bacteriën, schimmels en andere organismen op te ruimen. Ozon is bekend om zijn bijzonder sterke oxiderende (verbrandende) werking. Daarmee worden schadelijke organismen die de nare geuren veroorzaken, snel en effectief vernietigd, waardoor de geuren verdwijnen. Ongeacht of het kooklucht, alcohol. urinegeur, een muffe vochtige lucht, zweetlucht, rook- en brandlucht, de lucht afkomstig van dieren / vee of afval. Dit maakt de methode geschikt voor allerhande locaties, zoals woonhuizen, (chemische) bedrijven, boerderijen, horecagelegenheden, ziekenhuizen, nagelstudio’s, kapsalons, enz.

Desinfecteren en steriliseren

Ozon kan daarnaast ook worden toegepast voor desinfecteren en steriliseren van bijvoorbeeld voedingsmiddelen of (medische) instrumenten. Zo zorgt ozon bijvoorbeeld bij fruit- en groenteopslag voor een langere houdbaarheid door het elimineren van bacteriën en microben. Dit maakt groente en fruit drie dagen langer vers. Ook bij een griepuitbraak kan ozon ruimtes desinfecteren en ontdoen van schadelijke virussen en bacteriën. Dit kan nuttig zijn op scholen, kantoren en in ziekenhuizen.

Let op !  Werken met hoge concentraties ozon ( zoals met een ozongenerator ) kan gevaarlijk zijn en is specialistisch werk ga daarom nooit zelf met ozon experimenteren. Wilt u meer informatie over ozon neem dan contact op met onze klantenservice.