Huisdieren en vogels en uw binnenklimaat

Om minder energie te gebruiken worden gebouwen steeds beter geïsoleerd. Hierdoor worden echter stoffen als radon, vocht, CO2 en emissiegassen afkomstig van nieuwe vloerbedekking, meubels of pas geverfde wanden of houtwerk een steeds groter probleem voor ons binnenklimaat. Zeker ook in combinatie met huismijt, schimmels en tabaksrook zorgen deze stoffen voor een ongezonde situatie. Daarnaast vormen ook huisdieren, vooral vogels, een aanslag op de kwaliteit van het binnenmilieu en dus de gezondheid.

Huisdierallergie

Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft last van een dierenallergie. Deze wordt veroorzaakt door het inademen van kleine deeltjes van huidschilfers, haren of veren van huisdieren. Een kattenallergie geeft de heftigste reactie. Allergieën voor honden, cavia’s en konijnen zijn doorgaans minder heftig. Ook koeien en vooral paarden kunnen een allergie veroorzaken. Daarnaast zijn vogels een reden van allergie. Meestal gaat het hierbij om duiven, kanaries, papagaaien of parkieten.

Vogelallergie

Duivenmelkers, kanariehouders en papegaaienliefhebbers weten dat het effect van het houden van vogels niet alleen een mooie hobby is, maar ook risico’s met zich meebrengt. Vogels veroorzaken namelijk nogal eens een allergische reactie. Bekend is vooral de duivenmelkerslong, een allergische reactie van longweefsel op contact met duivenstof en dan specifiek de eiwitten in de ontlasting en de kropmelk van duiven. Ook de papegaaienziekte is een gevreesd verschijnsel onder vogelhouders. Deze wordt veroorzaakt door een bacterie, Chlamydophila psittaci, die vrijwel alle soorten wilde en tamme vogels bij zich kunnen dragen, dus zeker niet alleen bij papegaaien. Besmette vogels, met of zonder ziekteverschijnselen, scheiden deze bacterie uit in alle lichaamsvochten (slijm, traanvocht, mest, snot) en ook buiten het dier kan de bacterie vrij lang overleven. Hierdoor zitten infectieuze bacteriën bijvoorbeeld ook in het volièrezand. De bacteriën verspreiden zich via lucht en stofdeeltjes en worden daardoor door andere vogels of de mens ingeademd. Mensen die intensief contact met vogels hebben, zoals vogelkwekers, personeel van dierenwinkels en pluimveehouders, lopen het meest risico op besmetting, maar ook contact met één parkiet in een kooitje kan soms al voldoende zijn om besmetting op te lopen. Soms verloopt de ziekte vrijwel zonder symptomen, maar doorgaans lopen de verschijnselen uiteen van een lichte verkoudheid, tot grieperige verschijnselen (langdurig hoge koorts, rillerigheid, hoofd- en spierpijn), ernstige longontsteking en zelfs complicaties als leverproblemen of ontsteking van de hartspier. Opzoek naar een luchtreiniger voor vogels?

Luchtreinigers met ionisator en UV-filter

Het beste is het natuurlijk contact met het huisdier dat de allergie uitlokt te vermijden. Maar zeker als u af en toe een allergisch persoon op bezoek krijgt, kan een luchtreiniger met ionisator en UV-filter uitkomst brengen. Door het UV-filter worden ziektekiemen gedood en het risico voor onderlinge besmetting van mens en dier verkleind. Maar ook in dierenspeciaalzaken bewijzen Progenion luchtreinigers hun goede diensten.