In de koude maanden kan fijnstof (deeltjes in de lucht kleiner dan 0,01nm) tot gezondheidsklachten leiden. Ondanks ventilatie en luchten, dringt dit stof vaak onze woningen binnen. Het ventileren van ruimtes verandert de concentratie fijnstof niet, dus dit kan ongehinderd voortgezet worden. Voor meer informatie over luchtkwaliteit verwijzen we u naar de RIVM-website: https://www.rivm.nl/lucht.

Het wisselen tussen koude en warme omgevingen kan irritatie aan de luchtwegen veroorzaken. Het is daarom raadzaam om grote temperatuurschommelingen te minimaliseren. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, blijft de relatieve luchtvochtigheid laag. Een binnen temperatuur rond de 20°C zorgt ervoor dat zowel wanden als vloeren warm blijven, waardoor het risico op condensvorming afneemt.

Wanneer de temperatuur in de winter ‘s nachts daalt tot 16°C kan de luchtvochtigheid oplopen tot wel 85%. Onder deze omstandigheden gedijen mijten het beste. Bovendien kan de afwisseling in temperatuur leiden tot vochtvorming op muren, ramen en vloeren omdat deze trager opwarmen dan de lucht in de ruimte. Een stabiele verwarming van het huis is dus essentieel.

Luchtzuivering met luchtreinigers

Luchtreinigers verwijderen deeltjes en allergeendragers uit de lucht, hetzij met filters, hetzij door elektrostatische methoden. Luchtfilters, luchtreinigers en luchtbehandelingstoestellen kunnen bijdragen aan het verminderen van ademhalingsproblemen. De meest effectieve luchtfilters voor luchtzuivering zijn de zogenaamde HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air). Deze filters vangen meer dan 99,9% van alle deeltjes groter dan 0,3 micrometer (µm) op. Ze zijn efficiënt, maar vereisen wel doordacht onderhoud om onder andere schimmelvorming te voorkomen, wat allergenen kan verspreiden. De efficiëntie van filters kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid deeltjes in de lucht en de luchtcirculatie. Desondanks zorgen ze voor een aanzienlijke reductie van deeltjes in de lucht. De optimale toepassing van deze filters is om binnenkomende lucht te zuiveren van pollen, sporen, fijnstof en soortgelijke deeltjes.

Stof in huis minimaliseren

Stof vormt een ideale leefomgeving voor zowel mijten als schimmels, en het is essentieel deze zoveel mogelijk te beperken en te verwijderen. Voorkom plekken waar stof zich kan ophopen: houd kasten gesloten en zorg dat planken niet overbelast raken met losse voorwerpen. Overweeg kasten met afsluitbare (schuif)deuren die voldoende ruimte onderaan hebben, zodat het gemakkelijk is de vloer te reinigen.
Bij het afstoffen moet men niet vergeten ook radiatoren en planten schoon te maken. Wanden en plafonds dienen minimaal twee keer per jaar gereinigd te worden. Het is aan te raden gordijnen en eventuele tapijtjes ten minste één keer per jaar op 60 graden te wassen. Opteer voor gladde wanden en vloeren zonder naden en kieren; deze trekken minder snel vuil aan en zijn eenvoudiger stofvrij te houden. Aanbevolen vloermaterialen zijn laminaat, parket, marmoleum, linoleum, (gelijmd) vinyl, pvc, dubbelhardgebakken tegels, geglazuurde plavuizen of goed afgewerkte (verzegelde) kurk. Voor muren en plafonds zijn afwasbare verf, vinylbehang en tegels in keuken, toilet en badkamer geschikt.

Let wel:
sommige laminaatvloeren kunnen formaldehyde afgeven. Personen die hier extra gevoelig voor zijn, kunnen hier klachten van ondervinden, met name gedurende het eerste halfjaar na plaatsing. Het is raadzaam enkele planken mee naar huis te nemen en in de slaapkamer te plaatsen om te testen op mogelijke reacties.

Luchtreinigers met verwarming in de winter

Luchtzuivering met verwarming

Progenion heeft een luchtreiniger met verwarming, speciaal ontworpen om uw huis niet alleen van schone lucht te voorzien, maar het ook comfortabel warm te houden tijdens de koude wintermaanden. Voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën biedt deze luchtreiniger een bijzondere meerwaarde. Via een mobiele app kunt u eenvoudig de gewenste temperatuur instellen, zoals een aangename 18 of 20 graden gedurende de nachtelijke uren.
Bovendien biedt de app de mogelijkheid om de luchtreinigingsfunctie op afstand te regelen. Hierdoor wordt de aanwezigheid van huisstofmijten, bacteriën en schimmels aanzienlijk verminderd, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving. Wat deze luchtreiniger echt uniek maakt, is de combinatie van verschillende zuiveringstechnologieën. Naast het HEPA-filter, dat effectief stof en fijnstof vangt, is het apparaat ook uitgerust met een koolstoffilter. Dit koolstoffilter is uitstekend in het neutraliseren van onaangename geuren en het filteren van schadelijke gassen.
Maar daar houdt het niet op: de Progenion luchtreiniger maakt ook gebruik van ionisatie, waarmee positief en negatief geladen deeltjes worden geproduceerd om de lucht te zuiveren van schadelijke micro-organismen. Tot slot zorgt de UV-C lichttechnologie voor het doden van bacteriën en virussen, wat bijdraagt aan een extra laag bescherming voor uw gezondheid. Deze veelzijdige en geavanceerde luchtreiniger biedt een totaaloplossing voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.