UV-C, waarom?

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een UV-C lamp helpt bij het bestrijden van micro-organismen.  Een UV-C lamp doodt bacteriën, virussen, schimmels, en huisstofmijt. Er zijn al diverse toepassingen waar men UV-C licht bij gebruikt. In de medische wereld zet men al jaren UVC  licht in om b.v. oppervlakten, zoals chirurgisch gereedschap te ontsmetten. Hiervoor gebruikt men UV-C tunnels. Ook in de voedings en verpakkingsindustrie maakt met al jaren gebruik van UV-C licht. UV-C heeft een bewezen desinfecterende werking, zonder het gebruik van chemicaliën. Ook op kleinere schaal, en in onze woonomgeving is UV-C al jaren een trouwe hulp. Met een UV-C filter verwijder je lastige zweef en groene algen in de vijver.

Ventileren en UV-C

Men zet tevens al jaren UV-C licht in om b.v. influenza te bestrijden. Het UV-C licht doodt airborn virussen, schimmels en tevens bacteriën. Ook tijdens de corona pandemie is UV-C, i.c.m. een luchtreiniger een must om het virus te bestrijden. Het advies om zoveel mogelijk te ventileren geeft in de praktijk niet de gewenste resultaten. Daarnaast is het een kostbare aangelegenheid met de huidige energieprijzen om flink te ventileren. Zelfs wanneer ieder gebouw, vertrek en lokaal zou voldoen aan de ventilatienormen van de overheid (bouwbesluit 2012), is het volgens de geleerden maar de vraag of het genoeg is om de verspreiding van virussen en bacteriën  tegen te gaan. 

Ziekteverzuim en UV-C

De UV-C apparaten desinfecteren de lucht in de ruimte en inactiveren ziekteverwekkers in de lucht. Diverse onderzoeken tonen virale inactivering van het virus aan met UV-C. Volgens het onderzoek kan het gebruik van UV-C resulteren in 90% virale inactivering in 8 minuten, 95% in 11 minuten, 99% in 16 minuten en 99,9% in 25 minuten. Het is dus een must in de strijd tegen ziekteverzuim. Op plaatsen waar meerdere mensen samenkomen is het gebruik van een luchtreiniger met UV-C dus echt aan te raden. Denk hierbij aan praktijkruimte, klaslokaal, winkelpand, kantoor,  kleedkamer of sportkantine.