Bescherm kwetsbaren en kies voor frisse en schone lucht!

‘Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes’, het is nog altijd een van de basisregels om coronabesmettingen tegen te gaan. Frisse lucht is cruciaal. Het helpt om de overdracht van virussen in de lucht te beperken, maar kan ook verkoeling bieden op warme dagen. Met name in zorgcentra, bij het meest kwetsbare deel van onze samenleving, is goed ventileren dan ook van levensbelang. Maar hoe doe je dat? Het Progenion ventilatieplan biedt uitkomst.

Goede ventilatie binnenshuis, het is ook volgens het RIVM noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het instituut bekeek het effect van verschillende hoeveelheden ventilatie van binnenruimten op de virusoverdracht via de lucht: https://www.rivm.nl/nieuws/effect-van-ventilatie-op-aerogene-overdracht-van-coronavirus.

In het rapport, dat is verstuurd naar de Tweede Kamer, beschrijft het RIVM de verschillen tussen goed geventileerde en niet-geventileerde ruimtes. Het blijkt dat in een kamer die gelucht wordt volgens de minimale eisen in het Bouwbesluit 2012, er al een veel kleinere kans is op besmetting dan in ruimtes die niet geventileerd zijn.

ventilatie-in-zorgcentra

Gezond binnenklimaat

Voor een gezond binnenklimaat moeten alle gebouwen in Nederland, waaronder zorgcentra, aan deze eisen voldoen. Bij ventilatie vervangt verse lucht steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt om de overdracht van luchtweginfecties te beperken.

Je kunt op verschillende manieren ventileren in zorgcentra. Door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, met mechanische ventilatiesystemen, of met behulp van een luchtzuiveraar. Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende tien tot vijftien minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meerdere mensen samen waren in een ruimte. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen.

Hitte

Goed ventileren is in zorgcentra niet alleen van belang om de kans op virusoverdracht te beperken, maar ook om overlast door hitte te voorkomen. Aanhoudende hitte is een bedreiging voor de gezondheid van bepaalde groepen mensen, onder wie bewoners van zorginstellingen. Deze risico’s lopen uiteen van lichte verschijnselen, zoals jeuk en vermoeidheid tot ernstige aandoeningen met mogelijk zelfs levensbedreigende gevolgen.

Wanneer de temperatuur buiten oploopt, heeft het openzetten van ramen geen verkoelend effect meer binnenshuis. De oplossing op zo’n hete dag is dan een verkoelende ventilatie luchtreiniger van Progenion, zoals de krachtige luchtreiniger PR-940UV. Het apparaat is geschikt voor ruimtes tot wel 80M², beschikt over vijf verschillende standen en is uitgerust met een handige timerfunctie. Daarmee zorg je ervoor dat het apparaat automatisch uitschakelt na een vooraf door jou ingestelde tijd. Deze ventilatie luchtreiniger is bovendien op afstand bedienbaar. Naast deze ventilatie luchtreiniger heeft Progenion ook diverse andere luchtreinigers welke helpen de lucht in de ruimtes gezond te houden. Bekijk hier een overzicht van onze luchtreinigers met bijvoorbeeld een HEPA-filter, Ionisator of UV-C.

Tips voor ventilatie in zorgcentra:

  • Zorg dat er in de kamers altijd een raampje of ventilatierooster open staat. Of zorg dat het ventilatiesysteem aanstaat. Ventileer 24 uur per dag;
  • Zorg dat de kamer meerdere keren per dag goed kan doorluchten door ramen en deuren wijd open te zetten. Doe dit ook voor en na bezoek;
  • Gebruik en onderhoud het ventilatiesysteem volgens de handleiding;
  • Gebruik en onderhoud de ventilatie luchtreiniger volgens de bijgevoegde Progenion-handleiding;
  • Controleer of de ventilatiecapaciteit van de ruimte geschikt is voor de gebruiksfunctie;
  • Raadpleeg een deskundige bij twijfel of er voldoende wordt geventileerd;
  • Lucht regelmatig (tussen bijeenkomsten, tijdens pauzes).
ventilatie-luchtreiniger-pr940uv

Ventilatie luchtreiniger PR-940UV

Uniek aan de PR-940UV is de luchtcirculatie die het apparaat creëert. Het blaast de lucht niet in een rechte lijn de kamer in, maar in een hoek van dertig graden. Daarnaast heeft dit apparaat een handige filtermonitor, die aangeeft wanneer het tijd is om het filter te vervangen. Uniek is dat de PR-940UV daarnaast ook een bacteriedodend UV-C filter heeft. Uit verschillende recente onderzoeken blijkt dat UV-C licht extreem goed werkt om virussen onschadelijk te maken. Ook het coronavirus. Door het filter ontstaat een chemische reactie tussen het uv-licht en het virus. Daardoor raken de virusdeeltjes dusdanig beschadigd dat ze niet meer goed functioneren. Dankzij al deze functies is de PR-940 UV perfect voor gebruik in zorgcentra.

Bescherm de kwetsbaren

Samenvattend: frisse en schone lucht is van levensbelang in zorgcentra. Goed ventileren is het advies. Als het buiten niet te warm is, kan dat door het openzetten van ramen en deuren. Op hete dagen is een krachtige ventilatie luchtreiniger de oplossing om te zorgen voor frisse lucht en bovendien de kamers lekker koel te houden. Bescherm kwetsbaren en kies voor schone en frisse lucht!