Luchtreinigers met een ionisator.

Ionisatoren zijn apparaten die gebruikt worden om lucht of andere substanzen te ioniseren.
Ze splitsen neutrale atomen of moleculen in ionen, waardoor ze elektrisch geladen worden. Deze ionisatoren worden gebruikt in onze luchtreinigers om de luchtkwaliteit in de ruimte te verbeteren en schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen.

Ionisatie helpt tegen lucht verontreinigde stoffen, waaronder pollen, bacteriën, schimmelsporen, stof, fijnstof, huisstofmijt, chemische dampen en rook. Ionisatie kan ook helpen bij het verminderen van allergische reacties.

Wanneer heb ik een ionisator nodig?

U hebt een ionisator nodig als u de lucht in een bepaalde ruimte wilt reinigen of als uw huis of kantoor omringt is door veel stof, fijnstof of andere luchtverontreiniging. Een ionisator helpt bij het bestrijden van fijnstof, bacteriën en virussen in de lucht.

Hoelang moet ik een ionisator gebruiken?

Het hangt af van de grootte van de ruimte waarin de ionisator wordt gebruikt. Voor kleine ruimtes is meestal een paar per dag voldoende. Voor grotere ruimtes kunt u het beste de ionisator 24 uur per dag aan laten staan. Hou er rekening mee dat wanneer u ioniseert de ruimte altijd goed ventileert. Dit doet u door raam op een kier te zetten of alle ventilatieroosters open te zetten.

Werkt ionisatie bij migraine?
Een ionisator bij migraine kan helpen. Sommige mensen melden dat het helpt om hun migraine te verlichten door het gebruik van een ioniserende luchtreiniger omdat de luchtkwaliteit verbetert. Het is echter aan te raden om uw arts te raadplegen voordat u besluit een luchtreiniger in te zetten tegen uw migraine.

Werkt ionisatie tegen huisstofmijt?
Ja, ionisatie werkt goed tegen huisstofmijt. De negatieve ionen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid stofdeeltjes in de omgeving. Dit zorgt voor minder huisstofmijtallergenen in de lucht.

Werkt een ionisator tegen rooklucht?
Ja, een ionisator kan helpen bij het verminderen van rook in de lucht. De ionisator neutraliseert en verwijdert verontreinigde lucht waaronder rook uit de lucht. Het helpt ook om de geur van de rook te verminderen.

Mijn gezondheid is prima, wat kan ik met ionisatie?

U ademt dagelijks vervuilde lucht in, op kantoor, thuis en onderweg. Ook fijnstof heeft effect op uw gezondheid. Ionisatie zuivert effectief schadelijke vervuiling uit de lucht en kan ook voor u een verademing betekenen.

De meeste luchtreinigers met ionisatoren werken met ozon is dit gevaarlijk?

In principe is ozon niets anders dan zuurstof (O2) waaraan zich door elektrische hoogspanning een extra zuurstofatoom heeft gekoppeld waardoor ozon (O3) ontstaat. In de natuur wordt ozon geproduceerd bij bepaalde chemische reacties. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de ozonlaag, waar ozon wordt geproduceerd door de ultraviolet stralen (UV-stalen) van de zon. Maar ozon wordt ook aangemaakt bij bijvoorbeeld onweersbuien en watervallen. Bij onweersbuien ontstaat de ozon door de extreem hoge voltages die daarmee gepaard gaan. De speciale frisse geur die men ruikt na een onweersbui is ozon. Het woord ozon is afgeleid van het griekse woord ozein en betekent ruiken.

Bij hogere concentraties is ozon na inhalatie schadelijk voor de gezondheid. Verschillende instanties, waaronder de Occupational Safety and Health Agency (OSHA) hebben MAC-waardes voor ozon opgesteld. De MAC-waarde is de Maximale Aanvaardbare Concentratie voor een stof voor een bepaalde tijd, waaraan een mens mag blootgesteld worden.
Voor een normale werkweek van 5 dagen, 8 uur per dag geldt voor ozon een MAC-waarde van maximaal 0,06 PPM (PPM = Parts Per Million). Voor 15 minuten geldt een MAC-waarde van 0,3 PPM. De geurdrempel van ozon is echter vele malen lager dan deze MAC-waardes voor ozon, waardoor te hoge concentraties snel zullen worden opgemerkt.
Wanneer men aan te hoge concentraties wordt blootgesteld kunnen de symptomen varieren van droge mond en keel, hoesten, hoofdpijn tot long problemen. In nog hogere concentraties kunnen acute problemen zich voordoen.
In een onze luchtreinigers zitten zo’n lage hoeveelheid ozon minder dan 0,05 PPM en is dus veel lager dan de normale hoeveelheid waaraan een mens bootgesteld mag worden. Ozon is in zeer kleine hoeveelheid niet schadelijk.

Ik heb al een luchtreiniger kan ik deze laten meten op ozon?

Ja, Progenion beschikt over geavanceerde meet instrumenten om luchtreinigers met een ionisator te meten op ozon. Voor een meting kunt u contact opnemen met ons kantoor via het reguliere nummer.

Wat is een luchtreiniger
Een luchtreiniger is een apparaat dat verontreinigde lucht reinigt door het te filteren of/en te ioniseren. De luchtreiniger maakt de lucht gezonder en schoner door stof, fijnstof, pollen, bacteriën en virussen en andere verontreinigde stoffen uit de lucht te filteren of te verwijderen.

Wat is een HEPA-Filter
Een HEPA-filter is een type filter dat verontreinigde lucht filtreert door een stofachtig filter. Deze filters zijn ontworpen om bijna alle stof en fijnstofdeeltjes in de lucht op te vangen. Waaronder pollen, stofmeel, roet, tabaksrook, huisstofmijt en schimmelsporen. Een HEPA-filter gaat afhankelijk van de luchtkwaliteit een half jaar tot een jaar mee.