Vragen over ionisatie

Hoe pakt ionisatie huisstofmijt aan?

Ionisatie haalt de veroorzaker van allergieproblemen (stof, de excrementen van stofmijt) uit de lucht.

Hoe werkt ionisatie bij migraine?

Wie migraine heeft, voelt vaak een benauwend, drukkend gevoel in het hoofd. Ionisatie maakt dat de lucht makkelijker is in te ademen en frisser aanvoelt in de neusholte. Migrainepatiënten geven aan dat dat verlichting geeft.

Niet alle tabaksrook verdwijnt als ik ioniseer. Hoe kan dat?

Het effect van ionisatie bij sigarettenrook is minder snel merkbaar dan bij een afzuiginstallatie. Het gevolg van een ionisator is dat u minder restgeur merkt en dat uw huis of kantoor frisser ruikt. Bij bepaalde rokersklachten kan ionisatie ook verlichting geven.

Mijn gezondheid is prima, wat kan ik met ionisatie?

U ademt dagelijks vervuilde lucht in, op kantoor, thuis en onderweg. Ook fijnstof heeft effect op uw gezondheid. Ionisatie zuivert effectief schadelijke vervuiling uit de lucht en kan ook voor u een verademing betekenen.

De meeste luchtreinigers met ionisatoren werken met ozon is dit gevaarlijk?

In principe is ozon niets anders dan zuurstof (O2) waaraan zich door elektrische hoogspanning een extra zuurstofatoom heeft gekoppeld waardoor ozon (O3) ontstaat. In de natuur wordt ozon geproduceerd bij bepaalde chemische reacties. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de ozonlaag, waar ozon wordt geproduceerd door de ultraviolet stralen (UV-stalen) van de zon. Maar ozon wordt ook aangemaakt bij bijvoorbeeld onweersbuien en watervallen. Bij onweersbuien ontstaat de ozon door de extreem hoge voltages die daarmee gepaard gaan. De speciale frisse geur die men ruikt na een onweersbui is ozon. Het woord ozon is afgeleid van het griekse woord ozein en betekent ruiken.

Bij hogere concentraties is ozon na inhalatie schadelijk voor de gezondheid. Verschillende instanties, waaronder de Occupational Safety and Health Agency (OSHA) hebben MAC-waardes voor ozon opgesteld. De MAC-waarde is de Maximale Aanvaardbare Concentratie voor een stof voor een bepaalde tijd, waaraan een mens mag blootgesteld worden.
Voor een normale werkweek van 5 dagen, 8 uur per dag geldt voor ozon een MAC-waarde van maximaal 0,06 PPM (PPM = Parts Per Million). Voor 15 minuten geldt een MAC-waarde van 0,3 PPM. De geurdrempel van ozon is echter vele malen lager dan deze MAC-waardes voor ozon, waardoor te hoge concentraties snel zullen worden opgemerkt.
Wanneer men aan te hoge concentraties wordt blootgesteld kunnen de symptomen varieren van droge mond en keel, hoesten, hoofdpijn tot long problemen. In nog hogere concentraties kunnen acute problemen zich voordoen.
In een onze luchtreinigers zitten zo’n lage hoeveelheid ozon minder dan 0,05 PPM en is dus veel lager dan de normale hoeveelheid waaraan een mens bootgesteld mag worden. Ozon is in zeer kleine hoeveelheid niet schadelijk.

Ik heb al een luchtreiniger kan ik deze laten meten op ozon?

Ja, Progenion beschikt over geavanceerde meet instrumenten om luchtreinigers met een ionisator te meten op ozon. Voor een meting kunt u contact opnemen met ons kantoor via het reguliere nummer.