Rooklucht is bijzonder schadelijk voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kijkt hier dan ook heel serieus naar. Tabaksrook moet aanzienlijk minder schadelijk voor de gezondheid worden, vindt de WHO. Om dat te bereiken moet het aantal schadelijke stoffen in tabaksrook flink omlaag. Wist je dat er meer dan 6.000 stoffen in tabaksrook zitten? Ruim zeventig daarvan zijn kankerverwekkend. De WHO heeft er negen aangewezen met een extra groot risico op ernstige gezondheidsschade (https://www.rivm.nl.). Hoe gevaarlijk het inademen van rook precies is, hangt van een aantal zaken af. Welke stoffen vrijkomen bij het roken en in welke hoeveelheid, verschilt namelijk per product. Zo hebben sigaretten andere waardes dan een sigaar of een e-sigaret. Veel mensen denken dat een e-sigaret geen kwaad kan. Het klopt dat bij het roken van een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret. Bovendien is de concentratie van deze stoffen lager. Het RIVM gaat er dan ook vanuit dat een e-sigaret minder slecht is dan een gewone sigaret. Maar onduidelijk is nog wat de schadelijke effecten van een e-sigaret op de lange termijn zijn bij iemand die deze langdurig en structureel rookt.

Naast het type product (sigaret, sigaar, e-sigaret), zijn er meer factoren die bepalen in hoeverre het inademen van rook gevaarlijk is. Denk daarbij aan het soort tabak, de gaatjes in het filterpapier en de toegevoegde stoffen door een fabrikant. Vast staat wel dat alle soorten van tabaksrook gevaarlijk zijn voor iedereen die het inademt, dus ook voor meerokers.

Volgens het KWF sterven rokers gemiddeld tien jaar eerder dan niet-rokers. In Nederland gaat het om 20.000 sterfgevallen per jaar. Dat zijn er meer dan er elk jaar overlijden aan drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar.

Ben jij roker, maar wil je jouw huisgenoot of visite niet tot overlast zijn? Voorkom dan dat hij of zij jouw rooklucht inademt. Ga voor een Progenion luchtzuiveraar met HEPA-filter en zorg voor schone lucht in je eigen huis!