De levensduur van een HEPA filter varieert sterk afhankelijk van de omstandigheden en het specifieke gebruik. Over het algemeen kan een HEPA filter tussen een half jaar tot een jaar meegaan. Echter, wanneer het filter wordt ingezet in omgevingen met rooklucht of vogelfijnstof, kan de levensduur aanzienlijk verkort worden.

Rooklucht
Als u een luchtreiniger met HEPA filter gebruikt in een ruimte waar regelmatig wordt gerookt, adviseren wij u om het filter elke twee tot drie maanden te inspecteren. Als u merkt dat het filter een donkere tot zwarte kleur heeft aangenomen, is het preventief vervangen van het filter aan te raden.

Vogelfijnstof
Bij blootstelling aan vogelfijnstof is de levensduur van het filter sterk afhankelijk van het aantal vogels in de ruimte en de duur van het gebruik van de luchtreiniger. Indien u de luchtreiniger continu (24 uur per dag) gebruikt, is het raadzaam om het filter wekelijks te controleren. Als u tekenen van vervuiling opmerkt, kunt u het filter met hoge druk lucht schoonblazen. Dit kan helpen om de levensduur van het filter te verlengen en een optimale luchtkwaliteit te behouden.

In alle gevallen is regelmatige inspectie en onderhoud essentieel om ervoor te zorgen dat uw HEPA filter effectief blijft en een gezonde luchtkwaliteit waarborgt.