Iedereen heeft baat bij schone lucht. Een hoge concentratie fijnstof in de lucht duidt op luchtvervuiling, wat gevaarlijk is om in te ademen. Wanneer de lucht sterk vervuild is, bijvoorbeeld bij sterke smog, kan zelfs korte blootstelling al acute effecten veroorzaken, zoals hoesten, benauwdheid en verergering van luchtwegklachten.

Op lange termijn kan een hoge concentratie fijnstof effect hebben op diabetes en dementie, zo blijkt uit onderzoek. Voor de gemiddelde Nederlander betekent blootstelling aan vervuilde lucht dat het leven met dertien maanden wordt verkort, waarvan negen maanden te wijten zijn aan fijnstof.

Fijnstof zelf is niet direct dodelijk. De schade zit in de ziektes die door fijnstof worden verergerd, zoals aandoeningen aan het hart- en vaatstelsel en aan de luchtwegen en longen. De combinatie van een bestaande ziekte en overlast door fijnstof kan leiden tot een vroegtijdig overlijden.

Onderzoekers hebben ook andere effecten van fijnstof geconstateerd, zoals verergering van bestaande hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Ook is er een verband geconstateerd tussen hoger verzuim op school en werk en hogere concentraties fijnstof.

Aangezien we ongeveer 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, bijvoorbeeld thuis, op school of op het werk, is het raadzaam om de lucht binnenshuis zelf te zuiveren van fijnstof om de schadelijke gevolgen te beperken. Met een luchtreiniger van Progenion kun je snel en eenvoudig de luchtkwaliteit in je eigen huis verbeteren.