WHO waarschuwt: vuile lucht blijkt nóg gevaarlijker

Dat vervuilde lucht schadelijk is, dat is al lange tijd bekend. Maar nu blijkt lucht die te veel fijnstof bevat nóg schadelijker dan gedacht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft hiervoor nieuw bewijs gevonden en scherpt de richtlijnen aan, voor het eerst sinds 2005.

Dat schrijft onder meer NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/24/who-scherpt-normen-aan-a4059538). Volgens de WHO is luchtvervuiling een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van mensen. De organisatie meldt dat ieder jaar zeven miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van vervuilde lucht. Daarmee is luchtvervuiling net zo schadelijk als ongezond voedsel en roken.

Nu er nieuwe aanwijzingen zijn dat luchtvervuiling schadelijker is dan gedacht, zijn de normen voor vervuiling aangepast. Ook kleinere hoeveelheden schadelijke stoffen in de lucht blijken longkanker en hartziekten te kunnen veroorzaken. Wie denkt dat van vervuilde lucht in Nederland geen sprake is, heeft het mis. Ook in ons land voldoet de kwaliteit van de lucht op veel plaatsen niet aan de richtlijnen. Volgens het Longfonds overlijden elk jaar 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig als gevolg van luchtvervuiling (https://www.longfonds.nl/gezond-leven/gezondelucht).

Luchtreinigers

Om fijnstof in de lucht binnenshuis tegen te gaan – en de schadelijke gevolgen daarvan te voorkomen – is een luchtreiniger van Progenion de oplossing. Er zijn allerlei soorten luchtreinigers tegen fijnstof, met verschillende soorten luchtreinigingstechnieken. Dat werkt zo. In de basis creëert elke luchtreiniger een luchtstroom met behulp van een ingebouwde ventilator. Daarna wordt deze luchtstroom langs één of meerdere filters geleid. De (fijn)stof en andere schadelijke deeltjes blijven achter op het filter en de luchtreiniger blaast de schone lucht weer de ruimte in. Filters kunnen vervangbaar of niet vervangbaar zijn.

Daarnaast kunnen luchtreinigers extra functies hebben. Bijvoorbeeld een elektrostatisch filter. Deze haalt dankzij de ionisatiefunctie (fijn)stof, maar ook andere schadelijke deeltjes uit de lucht. Denk daarbij aan virussen, tabaksrook, bacteriën, schimmels, pollen, huisstofmijt en micro-organismen.

De ionisatiefunctie houdt in dat omringende lucht wordt geïoniseerd. Dat betekent dat negatieve ionen zich vastkleven aan stofdeeltjes. Daardoor wordt de stof zwaarder en zakt het naar beneden. Op deze manier worden de schadelijke stofdeeltjes uit de lucht gehaald. Alle luchtreinigers van Progenion zijn uitgerust met een ionisator. Per luchtreiniger leggen we precies uit met welke technieken en filters het apparaat is uitgerust.

HEPA-filter
Daarnaast heeft Progenion luchtreinigers met het extreem zuiverende HEPA-filter. Deze krachtpatsers zijn dé oplossing voor fijnstof binnenshuis. HEPA staat voor high-efficiency particulate air en staat wereldwijd bekend als het meest luchtzuiverende filter.

De meest effectieve luchtreinigers van Progenion om de gevolgen van fijnstof tegen te gaan zijn de luchtreinigers PR-950UVS , PR-450C en de PR-555UV. Deze halen deeltjes uit de lucht die zo klein zijn als 0,3 micron, oftewel 0,000003 meter. Om aan te geven hoe klein dit is: tien microns samen zijn met het blote oog nog niet te zien. Onze luchtreinigers hebben een effectiviteit van 99,97 procent. Kies voor een luchtzuiveraar van Progenion en voorkom de gevaarlijke overlast van fijnstof!