Uit onderzoek blijkt dat tussen de 16-20% van de Nederlandse bevolking last heeft van allergische rinitis, ook bekend als hooikoorts of pollinose. De termen ‘hooikoorts‘ en ‘pollinose’ zijn enigszins misleidend, omdat de aandoening niets met hooi of koorts te maken heeft. De symptomen variëren van niezen en een loopneus tot ernstigere gevallen die slaapstoornissen en dagelijkse beperkingen kunnen veroorzaken.

Deze klachten ontstaan door een allergische reactie die het neusslijmvlies irriteert. Dit leidt niet alleen tot niezen, maar ook tot een loopneus en verstopte neus. Naast deze symptomen kunnen patiënten ook last hebben van vermoeidheid, algemene malaise, concentratiestoornissen en hoofdpijn.

Luchtreinigers met een ionisator of HEPA-filter uitkomst kunnen bieden. Door de lucht in woon- en slaapruimtes te reinigen, kunnen deze apparaten verlichting bieden aan mensen die allergische klachten ervaren. Vooral voor patiënten met een pollenallergie kan dit een welkome oplossing zijn, omdat de luchtreinigers de stuifmeeldeeltjes uit de lucht filteren.

Een specifiek aanbevolen model is de luchtreiniger PR-369R, die bekendstaat om zijn stille werking en gebruiksgemak. Met een druk op de knop kunt u de luchtreiniger instellen op verschillende standen, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Bovendien komt het apparaat met een afstandsbediening, waardoor het nog gemakkelijker is om de instellingen vanuit uw stoel aan te passen.

Als u last heeft van allergische rinitis en op zoek bent naar een mogelijke oplossing, kan een luchtreiniger met ionisator en HEPA-filter ook een stap in de goede richting zijn.

Luchtreinigers om allergische klachten te verminderen