Nederlandse gemeenten willen af van schadelijke houtkachels

De tien grootste gemeenten in Nederland zijn allemaal bezig met het terugdringen van het aantal houtkachels. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5260101/houtkachel-verbod-houtrook-overlast-longen-groningen-amsterdam). De schadelijke stoffen en fijnstoffen die vrijkomen bij de verbranding van hout veroorzaken allerlei gezondheidsklachten en daarom moet het afgelopen zijn.

De vraag is nog hoe gemeenten ervoor kunnen zorgen dat het aantal houtkachels in woningen omlaag gaat. De kachel is juist populairder aan het worden, nu de gasrekening de komende jaren omhoog gaat. Maar net als tabaksrook is ook houtrook schadelijk voor de gezondheid. Gemeenten zijn zoekende, maar het zou zomaar kunnen dat er maatregelen genomen worden. Amsterdam overweegt zelfs een verbod op houtkachels en open haarden.

Rook van houtkachels is niet alleen schadelijk voor jezelf, maar ook voor de buren. De rook van een houtkachel is een mix van veel verschillende soorten stof. In de rook zit fijnstof en roet. Bij het stoken van hout komen giftige stoffen vrij, die bijvoorbeeld kanker kunnen veroorzaken, zo waarschuwt de GGD (https://ggdleefomgeving.nl/lucht/houtrook/houtrook-en-gezondheid/). Met name ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen zijn extra gevoelig voor deze rook.

Open haarden en kachels werken op lucht uit de ruimte waarin ze staan. Er is geen speciale aanvoerpijp voor lucht. Wanneer er onvoldoende verse lucht de ruimte in komt, ontstaat er onderdruk. In zo’n situatie gaan de verbrandingsgassen niet via de schoorsteen naar buiten: ze komen de kamer in. In deze gassen zitten schadelijke stoffen, daarom is het belangrijk om de lucht goed te zuiveren.

Fijnstof Houtkachels Luchtreinigers

Tips bij het gebruik van een houtkachel:

Waarom een luchtreiniger bij een houtkachel?
Iedereen heeft behoefte aan schone lucht. Zonder luchtreiniger zorgt een houtkachel in binnenruimtes altijd voor sterk vervuilde lucht. Het inademen daarvan is gevaarlijk. Wanneer de lucht sterk vervuild is, kan korte blootstelling al zorgen voor acute effecten bij mensen die extra gevoelig zijn. Denk aan hoesten, benauwdheid en verergering van luchtwegklachten.

Ongeveer 90 procent van de tijd ben je niet in de buitenlucht, maar ergens binnen. Denk aan alle tijd die je doorbrengt in huis, op school of op het werk. Daarom is het verstandig om zelf de lucht binnenshuis te zuiveren van rooklucht en zo de schadelijke gevolgen tegen te gaan. De luchtkwaliteit in je eigen huis kan je snel en eenvoudig verbeteren met een luchtreiniger van Progenion.

Heb jij een houtkachel, maar wil je jouw huisgenoot of visite niet tot overlast zijn? Voorkom dan dat hij of zij de vervuilde lucht inademt. Ga voor een Progenion luchtreiniger met HEPA-filter en zorg voor schone lucht in je eigen huis!

luchtreiniger-ventilatie
afpro-luchtreiniger-450c-h13
hepa-luchtreiniger-progenion-pr950uvs-zwart