Al weken loopt het aantal coronagevallen in Nederland weer op. Het RIVM telde afgelopen week 64 procent meer besmettingen dan een week eerder. In het rioolwater neemt het aantal virusdeeltjes ook weer toe. Volgens deskundigen is dit het begin van een nieuwe coronagolf. Maak de kans op een besmetting zo klein mogelijk en kies voor een krachtige luchtreiniger van Progenion.

In alle leeftijdsgroepen is de huidige stijging van het aantal coronabesmettingen te zien. De toename was het sterkst in de regio’s Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Hollands-Midden. En waarschijnlijk zijn nog lang niet alle besmettingen in beeld, want een test bij de GGD is niet meer nodig na een positieve zelftest.

Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM laat bij de NOS weten dat het aantal besmettingen op dit moment ‘wel heel erg snel’ toeneemt. Volgens haar is een begin te zien van een nieuwe coronagolf. De oorzaak is waarschijnlijk de BA.4 en BA.5-subvarianten van de omikronvariant van het virus. In vergelijking met vorige varianten verspreiden deze zich gemakkelijker.

“Hoe hoog die golf gaat worden en hoelang die gaat duren, en wat dat gaat betekenen voor de ziekenhuisopnames, dat is op dit moment heel moeilijk te zeggen”, zegt Van den Hof.

Eigen verantwoordelijkheid

Wat we wel weten is dat iedereen zichzelf moet zien te beschermen bij een nieuwe coronagolf. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid legt de verantwoordelijkheid nu namelijk bij de samenleving: “Corona is echt van ons allemaal”, zei hij dit voorjaar. “Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk.”

Een van de acties die je zelf kunt nemen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, is kiezen voor een luchtreiniger. Goed ventileren werkt namelijk om besmettingen te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM (https://www.rivm.nl/nieuws/effect-van-ventilatie-op-aerogene-overdracht-van-coronavirus). Het instituut bekeek het effect van verschillende hoeveelheden ventilatie van binnenruimten op de virusoverdracht via de lucht.

Ventilatie

In het rapport, dat is verstuurd naar de Tweede Kamer, beschrijft het RIVM de verschillen tussen goed geventileerde en niet-geventileerde ruimtes. Het blijkt dat in een kamer die gelucht wordt volgens de minimale eisen in het Bouwbesluit 2012, er al een veel kleinere kans is op besmetting dan in ruimtes die niet geventileerd zijn. Voor een goed binnenklimaat moeten alle gebouwen in Nederland, waaronder woningen, aan deze eisen voldoen.
Het RIVM onderzocht het effect van ventileren in allerlei verschillende binnenruimtes, variërend van kantoren en supermarkten tot discotheken en klaslokalen. Vooral in ruimtes waar veel mensen samenkomen, zorgt ventileren voor een lager aantal zieken, concludeert het instituut.

Van levensbelang

En dus is goede ventilatie binnenshuis van levensbelang. Volgens het RIVM is het zelfs noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Bij ventilatie vervangt verse lucht steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt om de overdracht van luchtweginfecties te beperken.

Je kunt op verschillende manieren ventileren. Door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, met mechanische ventilatiesystemen, of met behulp van een luchtzuiveraar. Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende tien tot vijftien minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meerdere mensen samen waren in een ruimte. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen.

Voor alle ruimtes

Bij Progenion ben je aan het juiste adres voor de perfecte ventilatie tijdens de naderende coronagolf. Je vindt bij ons luchtreinigers voor werkelijk alle ruimtes binnenshuis. Groot of klein, voor letterlijk elke kamer is er wel een geschikte luchtreiniger. Iedere luchtzuiveraar heeft een bepaald bereik. Zo zijn er apparaten die bij uitstek geschikt zijn om te plaatsen in ruimtes van vier bij vijf meter, maar ook luchtreinigers voor ruimtes tot wel tachtig vierkante meter.

De meest krachtige en veelzijdige luchtreinigers voor in de woonkamer zijn de PR-450C, PR-950S-UV en de PR-940UV. Deze stille en stijlvolle luchtreinigers zijn volgepakt met professionele luchtzuiveringstechnologie zoals ionisatie en UV-C en sommige zijn voorzien van de meest moderne sensortechnologie. In een wereld waarbij schone lucht cruciaal is, bieden deze luchtzuiverende krachtpatsers de oplossing. Deze kleine investering betaalt zich dubbel en dwars terug. De luchtreinigers zijn geschikt voor woonkamers, maar ook voor slaapkamers en kantoren. Kies voor schone lucht en zorg dat het coronavirus deze zomer in jouw huis geen kans heeft!