Kooklucht en dampen

Door stomen, bakken, grillen,wokken en koken ontstaan er diverse dampen tijdens het kokkerellen. En tijdens de feestdagen gebruikt men dan tevens ook nog eens vaak de oven of airfryer tegelijkertijd met het fornuis. Kortom een overdaad aan dampen en kookluchtjes. De gemiddelde afzuiginstallatie in onze woningen is hier simpelweg niet tegen opgewassen. De bouwregelgeving gaat uit van een gemiddelde afzuigcapaciteit van 75m³/uur waar volgens het TNO minimaal 300m³/uur nodig is.  In diverse woningen werd maar 40m³/uur gemeten. (Bron TNO)

De kookluchtjes trekken in de stof van onze kleding en meubels, en vermengen zich in de binnenlucht en kunnen zodoende ook door kieren en naden naar andere vertrekken verspreiden. Door een luchtreiniger met een actief-koolfilter te gebruiken, filter je snel de onaangename geuren uit de lucht. Geactiveerde koolfilters werken zoals een spons en halen veel gassen en geurtjes uit de lucht

Maar er is meer…

Tijdens het koken, bakken en braden komt er niet alleen vervelende kooklucht vrij maar ook fijnstof. Hier staat men eigenlijk nooit bij stil. Door het verhitten van de ingrediënten op hoge temperatuur komen er kleine fijnstof deeltjes vrij. Deze vermengen zich in de lucht. Een klein deel zal in de afzuigkap opgezogen worden, het overgrote deel zal zich  vermengen in de binnenlucht van de keuken en verspreiden in alle vertrekken van het huis. Ook koken er nog steeds veel mensen op gas. Door gas te verbranden komt er stikstofdioxide vrij. Deze stikstofdioxide kan schadelijk zijn voor de mens (https://www.rivm.nl/stikstof/stikstofoxiden-nox) Daarom is het plaatsen van een luchtreiniger in de keuken geen overbodige luxe.

Lekker kokkerellen, en kooklucht.

Lekker bezig zijn in de keuken, en de mooiste gerechten serveren, voor velen een fijne bezigheid. Helaas hebben we thuis niet de professionele afzuigsystemen zoals in de horeca. Dit met het resultaat dat we na de maaltijd vaak nog uren kunnen nagenieten van de kooklucht, deze geur trekt in onze kleding, meubels en zelfs in de gordijnen. Het is vaak nog erger na een avondje gourmetten of fonduen, dit daar we uiteraard geen afzuigkap boven onze eettafel hebben.

Deze kooklucht kun je bestrijden met een luchtreiniger van Progenion.

De oplossing tegen kooklucht en fijnstof in de keuken.

Bij Progenion hebben we voor elk vertrek een geschikte luchtreiniger. Zo hebben we b.v. een compact model zoals de PR-135UV welke makkelijk te verplaatsen is. Dit model beschikt over een UV-C filter, ionisator en een carbonfilter. Tevens hebben we een model om aan de keukenmuur te bevestigen. Deze PR-555UV beschikt over UV-C, HEPA filter, timerfunctie, filtermonitor en is incl met muurbeugel.