Wat is Astma?

Wetenschappers weten niet precies wat de oorzaak is van astma. Misschien wordt het door een combinatie van dingen veroorzaakt. Een van deze is je familiegeschiedenis. Als er iemand in je familie astma heeft, is de kans dat jij het hebt groter. Astma-aanvallen kunnen ook veroorzaakt worden door verschillende prikkels in de omgeving. De meest voorkomende prikkels zijn allergenen die allergieën opwekken. Niet iedereen met een allergie heeft astma
Maar de meeste mensen met astma hebben ook allergieën. Een allergie voor dierlijke huidschilfers kan tot astma-aanvallen leiden. Dus als je allergisch bent voor honden of katten, kun je deze dieren beter niet aaien. Veel mensen met astma zijn ook allergisch voor kakkerlakken. Maar niemand zal deze insecten willen aaien!.

Stuifmeel, het fijne poeder dat door bloemplanten wordt afgegeven, kan ook een probleem zijn. Een groot aantal mensen is allergisch voor stuifmeel. Ook stuifmeel kan astma-aanvallen veroorzaken. Door een luchtreiniger met ionisator in de woonkamer te plaatsen neutraliseert u o.a. pollen en andere deeltjes die irritaties opleveren voor de longen. Het effect van een ionisator kan zeer effectief zijn maar het is ook mogelijk dat u allergisch bent voor ionisatie we raden u dan ook aan om in dit geval eerst een luchtreiniger op proef te nemen om dit te kunnen uitsluiten.
Astma aanvallen
Een astma aanval vindt plaats wanneer de luchtwegen zich samentrekken en nauwer worden, meestal omdat ze te sterk reageren op iets in de lucht zoals stof, stuifmeel, sigarettenrook of koude lucht. De luchtwegen raken ontstoken en zwellen op, en soms wordt er slijm gevormd.

Wanneer de luchtwegen nauwer worden, kan er minder lucht in en uit de longen stromen. De hersenen registreren dat er te veel kooldioxide in het bloed zit en geven de ademhalingsspieren opdracht om harder te werken. De ademhaling versnelt, maar wordt heel inefficiënt. De persoon ademt snel, oppervlakkig en piepend. Als je kijkt naar mensen die een astma-aanval hebben, zie je dat ze hun borst opzetten om zoveel mogelijk ruimte in hun borstkas te krijgen. Maar dit maakt hun luchtwegen niet wijder.

Niet alle astma-aanvallen zijn hetzelfde. Sommige zijn erger dan andere. Tijdens een zware aanval worden je luchtwegen heel nauw. Je kunt dan heel moeilijk ademen. Misschien begin je te hoesten of te piepen. Je hebt misschien ook een benauwd gevoel in je borst. Het kan griezelig zijn om een astma aanval te hebben en ook om ernaar te kijken. Dat is het slechte nieuws. Maar er is ook goed nieuws. Astma hebben betekent niet dat je vanaf de zijlijn moet toekijken. Hoewel astma niet te genezen is, kan het wel met de juiste behandeling onder controle gehouden worden. Tegenwoordig zijn er tal van sporters met astma die goed zijn in hun sport ondanks dat ze astma hebben.

Ademen

We ademen in en uit als reactie op boodschappen uit de hersenen. Zenuwen brengen deze boodschappen over op de ademhalingsspieren tussen de ribben en in het middenrif (een laag van spieren onder de longen). Wanneer het tijd is om in te ademen, zeggen de hersenen tegen de ademhalingsspieren dat ze de ribbenkast naar buiten en het middenrif naar beneden moeten trekken. Hierdoor kan lucht de longen vullen. Wanneer het tijd is om uit te ademen, beweegt het middenrif omhoog en wordt lucht uit de longen geduwd.

Luchtreinigers met ionisator

Progenion luchtreinigers met een ionisator zorgen ervoor dat naast het filteren van deeltjes in een filter de stof en fijn stof in de lucht geïoniseerd wordt. Hierdoor zakken deze deeltjes sneller naar de grond en is de lucht schoner. Dankzij luchtreinigers met deze techniek hebben de luchtwegen minder last van stof, stuifmeel en sigarettenrook in de lucht en u verkleind hiermee de kans op een astma aanval en word ademhalen gemakkelijker.