Lekker knus en romantisch

Tijdens de kortere dagen en langere avonden gebruikt men weer kaarsen en waxinelichtjes binnenshuis. Uiteraard is dat gezellig en romantisch, maar het kan ook een negatief effect op je gezondheid hebben. Bij het branden van kaarsen en waxinelichtjes komen er schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof en roet. In de zomer gebruiken we vaak insectenkaarsen. In de buitenlucht hebben we weinig tot geen last van de dampen uit kaarsen en waxinelichtjes. Maar tijdens de herfst en winter zien we de kaarsen en waxinelichtjes volop binnenshuis branden. Naast dat het bij onjuist gebruik brand kan veroorzaken moeten we ook rekening houden met de dampen uit kaarsen en waxinelichtjes. Ook zie we het tegenwoordig steeds vaker dat ze gebruikt worden om een vertrek (bij) te verwarmen, dit i.v.m. de hoge energierekening. Kortom, heel gezellig en knus maar niet geheel zonder risico.

Paraffine de boosdoener

Kaarsen worden meestal gemaakt van o.a. paraffine, wat een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel is. Wanneer paraffine wordt verbrand komen er giftige stoffen vrij zoals b.v. aceton, benzeen en tolueen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.  Paraffine zie je vaak terug in goedkopere kaarsen en waxinelichtjes, denk hierbij ook aan de verjaardagskaarsen.  Tegenwoordig wordt naast paraffine ook dierlijk vet (stearine) gebruikt ter vervaardiging van kaarsen en waxinelichtjes. Ook wordt het gebruikt als omhulsel voor kaas, om uitdroging te voorkomen. Tevens kun je het gebruiken om b.v. je ski’s en fietsketting te waxen. Wanneer je kaarsen gebruikt plaats ze dan liever niet in een luchtstroom. Door de luchtstroom gaan kaarsen flakkeren, waardoor je de zwarte rook ziet. Normaliter zijn we niet gek op korte lontjes, maar om het flakkeren van een kaars tegen te gaan kan het helpen het lontje in te korten. Om de gevaarlijke stoffen en roet uit de lucht te filteren kun je een luchtreiniger inzetten. Wij hebben ze voor elk vertrek van klein tot groot, met of zonder sensortechnologie.

Fijnstof in kaarsen en waxinelichtjes

Kaarsen en waxinelichtjes branden op een relatief lage temperatuur waardoor er fijnstof en roet vrijkomt. Het inademen van fijnstof kan tot luchtwegproblemen leiden zoals astma of nog erger. Wanneer je een kaars uitblaast is de vrijgekomen rook (roetwalm) vergelijkbaar met die van een sigaret, ongezond dus. Tussen een geurkaars en normale kaars zit er weinig verschil. Het gaat vooral om waar de kaars van gemaakt is. Meestal zijn geurkaarsen van paraffine, naast dat het een goedkoper bestanddeel is heeft het ook de eigenschap dat het sterker geuren kan afgeven. Een luchtreiniger haalt fijnstof en roet uit de lucht en draagt zodoende bij aan gezonde lucht in uw woonkamer. En let goed op hoe de geurkaarsen aan de aantrekkelijke geuren komen. Vaak is dit een chemische toevoeging. Wanneer deze toevoegingen met een vlam in aanraking komen hoeven wij u niet te vertellen dat dit schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan opleveren. Controleer dus altijd het etiket van uw kaarsen en waxinelichtjes voordat u ze koopt, of gebruik ze i.c.m. een luchtreiniger van Prognion. Kaarsen op basis van bijenwas of sojawas zijn minder schadelijk voor de gezondheid. Kaarsen van bijenwas schijnen een positieve bijdrage aan de gezondheid te leveren, wanneer deze verantwoord worden ingezet en gedoofd.

Blijf ventileren

Het is verstandig wanneer je toch paraffinekaarsen wilt laten branden goed te ventileren. Dit kan door een raam op een kier te zetten, maar hierdoor krijg je wel meer luchtstromen in het desbetreffende vertrek. De feestdagen zijn aanstaande en dat wil zeggen dat we veelal lekker gaan kokkerellen, visite ontvangen en kaarsjes branden. Dat zijn zo maar drie redenen om uw vertrek van fijne schone lucht te voorzien. Zo bent u goed voorbereid met onze PR-940UV, deze luchtreiniger met ionisator geschikt voor ruimtes tot 80m². Voorzien van UV-C om lucht  te desinfecteren van virussen en bacteriën. Met een HEPA H13 filter filtert u 99,97% fijnstof en allergenen uit de lucht. Het aanwezige carbonfilter werkt perfect tegen de kookgeuren en de geuren uit vuurwerk.